Voormalig ministerie Sociale Zaken gesloopt voor woningen, wel zorgen over voorzieningen

© ANP
DEN HAAG - Het voormalige ministerie van Sociale Zaken naast treinstation Den Haag Laan van NOI wordt gesloopt om ruimte te maken voor nieuwe woningen. De gemeenteraad stemde donderdagavond in met een bestemmingsplan voor het gebied. Maar zorgen om het groen rond de nieuwe woontorens blijven bestaan, tot dreigende rechtszaken aan toe.
'Het bestuur van wijkberaad Bezuidenhout is van mening dat u dit plan niet kunt aannemen', zegt adviseur van het wijkberaad Jacob Snijders stellig aan het begin van de raadsvergadering. Het wijkberaad is bezorgd over de voorzieningen rond de nieuwe woontorens. Deze voorzieningen zijn scholen, zorginstanties zoals een huisarts en tandarts en in dit plan met name de hoeveelheid groen.
Eerder besloot de gemeenteraad dat er bij nieuwbouw in het CID minimaal 8 vierkante meter groen per nieuwe woning bij moet komen. Dit is het gebied rond de drie treinstations in het centrum: Centraal Station, Hollands Spoor en Laan van NOI. Het bestemmingsplan voldoet op dit moment niet aan deze standaard. Uit een lijst die wethouder Robert van Asten (D66, Stedelijke Ontwikkeling) blijkt dat 7,4 vierkante meter per woning bijkomt.

Op zoek naar voorzieningen

Raadsleden delen de zorgen van het wijkberaad. 'De voorzieningen deugen niet', zegt VVD-raadslid Rutger de Ridder. 'Het klopt gewoon niet. Er blijft niet genoeg over en er komt niet genoeg bij.' Ook bekommert de partij zich over de verkeerssituatie rondom het gebied. 'Er is elke dag avondspits en er is nog steeds geen verkeersonderzoek gedaan.'
Coalitiepartijen willen meer duidelijkheid over de voorzieningen. 'We moeten opnieuw op zoek naar voorzieningen', zegt CDA-raadslid Hinke de Groot. Het nieuwe raadslid van Partij voor de Dieren, Hanneke Schmeets sluit zich hierbij aan. 'De leefbaarheid staat onder druk en de brieven over de groenvoorzieningen zijn erg verwarrend.'

Schadeclaim

Raadsleden hebben niet alleen kritiek op de hoeveelheid voorzieningen. Samir Ahraui van de Partij van de Arbeid is niet te spreken over de uitstraling van het nieuwe gebouw, maar vraagt zich vooral af hoe de toekomst van de huidige bewoners eruit ziet. 'Er is nog steeds geen duidelijkheid over een terugkeer van de huidige bewoners', zegt het raadslid.
Ook hangt er nog een miljoenenclaim in de lucht wat de nodige zorgen brengt. Omdat het bouwplan aangepast is met meer sociale huurwoningen komt de projectontwikkelaar met een schadeclaim. De ChristenUnie/SGP en Hart voor Den Haag willen hierover op de hoogte gehouden worden en Hart voor Den Haag deelt mee om deze reden tegen het bestemmingsplan te stemmen.

Thuisblijven

Alle zorgen bij elkaar maken de beantwoording van wethouder Robert van Asten (D66, Stedelijk Ontwikkeling) niet makkelijk. Van Asten spreekt aanvankelijk positief over een aantal voorzieningen. Basisscholen worden vergroot en er komt zelfs een huisarts in een van de torens.
Maar over groen blijft Van Asten vaag. Dat moet in een ander plan vastgesteld worden en er moet rekening worden gehouden met de verschillende soorten bewoning. De frustraties in de raad lopen op en wanneer De Ridder aangeeft dat zijn vragen niet beantwoord zijn, voegt het raadslid bijtend toe: 'Dan kunt u evengoed thuis blijven.'
De opmerking valt slecht bij de wethouder. Deze loopt gepikeerd terug naar zijn plek, maar De Ridder wordt gevraagd om opnieuw zijn vragen te formuleren. Van Asten komt terug om te antwoorden, maar maakt nog snel een opmerking terug: 'Ik beantwoord graag vragen, daar ben ik hier voor. Dus daar hoef ik niet lekker voor thuis te blijven.'

Direct naar de rechter

Aan het einde van de avond stemt de gemeenteraad in met het bestemmingsplan. Hart voor Den Haag, VVD, ChristenUnie/SGP, PVV en Forum voor Democratie stemden tegen.
Voor Snijders is dit zeker niet het einde. Nu dat het bestemmingsplan is aangenomen moet de wethouder een omgevingsvergunning aanvragen, maar hier wil het wijkberaad een stokje voor steken. 'We gaan dan direct naar de voorzieningenrechter om dit stil te leggen', zegt Snijders. 'En daarna opnieuw naar de Raad van State. Wij willen duidelijk hebben welke voorzieningen er in Bezuidenhout zijn en hoeveel groen, speel- en sportgebieden er zijn.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!