'Stiekem' van Goldband en Maan meest beluisterd door Haagse politici

Goldband op Beatstad
Goldband op Beatstad © Nathan Reinds
DEN HAAG - Hoewel politieke meningen soms flink kunnen verschillen, kunnen de gemeenteraadsleden elkaar wel vinden in hun muzieksmaak. Haagse bands zoals Goldband en Son Mieux komen vaak terug in de Spotify Wrapped van de raadsleden. Op nummer een staat 'Stiekem' van Goldband en Maan.
PvdA-fractievoorzitter Janneke Holman en Partij voor de Dieren-raadslid Leonie Gerritsen sloegen de handen ineen om opnieuw een lijst te maken van de meest beluisterde nummers door raadsleden, wethouders en de burgemeester. Dit is de tweede keer dat zij de lijst maakten.
'Het is natuurlijk weer de tijd van de eindejaarslijstjes en als er iets is dat mensen samenbrengt dan is het muziek', zegt Holman. 'Het kan er soms hard aan toegaan tijdens debatten in de raadszaal, maar uiteindelijk zijn politici allemaal mensen die ook wel eens stiekem een dansje wagen, keihard een nummer meezingen of de pit induiken bij een concert. En het leuke aan deze lijst: hij is zo divers als de stad zelf.'

Goldband

'Stiekem' staat vier keer op een. Bij VVD-raadslid Rutger de Ridder, D66-raadslid Dennis Groenewold, CDA-raadslid Hinke de Groot en ChristenUnie/SGP-fractievertegenwoordiger Elisa van Vliet staat het duet van Goldband en Maan bovenaan de lijst.
Ook andere nummers van Goldband doen het goed in de raad. Wethouder Martijn Balster (PvdA) draait graag 'Noodgeval' en D66-fractievoorzitter Marieke van Doorn heeft veel naar 'Alles Kapot' geluisterd.

Haagse Helden

Naast Goldband staan er verschillende andere Haagse bands op de eerste plek van politici. Son Mieux komt in de lijst voor met 'Tonight': het wordt veel geluisterd door wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA) en 'Tell me more' is een favoriet van D66-raadslid Joren Noorlander.
Golden Earring doet het ook goed. Wethouder Saskia Bruines (D66) luistert graag naar 'Radar Love' en Hart voor den Haag-fractievertegenwoordiger Monique van Stuijvenberg geniet van 'Going to the Run.' De nieuwe band Prins S. en de Geit scoort lekker in de D66-fractie. Die band staat bij raadslid Caroline Verduin en fractievertegenwoordiger Anno Fekkes op een.

Even wat leuks doen

Holman stelde vorig jaar voor het eerste de lijst op. 'Het is toen zo goed bevallen om ook even iets leuks te doen aan het einde van het jaar', zegt zij maandagochtend in Bob staat op. 'Vaak staan de laatste weken van het jaar in het teken van lange debatten over de begroting. Dat is natuurlijk heel erg belangrijk, maar het is goed om ook even wat leuks te doen.'
Het verzamelen van de favoriete nummers ging niet altijd even makkelijk. 'Sommige mensen hadden wel wat overtuigingskracht nodig', zegt Gerritsen. 'Daar moesten we wel een aantal keren achteraan gaan. We hebben de fractievoorzitters gevraagd, maar een paar personen moest ik echt opzoeken en overtuigen. Een aantal zeiden dat zij de favoriete nummers van hun kinderen bovenaan staan, of dat echt zo is zullen we nooit weten.'

Michael Bublé

In zijn rol als burgemeester geeft Jan van Zanen vaak zijn mening, maar met de lijst wordt er toch een tipje van de sluier gelicht over wat de burgervader roert. 'Haven't Met You Yet' van jazz-zanger Michael Bublé staat bij Van Zanen op nummer een.
Het college laat een brede muzieksmaak zien: wethouder Robert van Asten (D66) heeft een duet van George Michael en Elton John op een staan en wethouder Mariëlle Vavier (GroenLinks) 'Applaus' van Merol.
De nieuwe wethouders Robert Barker (Partij voor de Dieren) en Nur Icar (DENK) luisteren veel naar respectievelijk Johnny Cash en 2Pac.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!