Vrouw die baby uit raam gooide 'had enig besef wat ze deed' en krijgt tbs

© Regio15
DEN HAAG - De 33-jarige Oksana B. is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor doodslag op haar zoontje Daniel. Ze gooide de twee weken oude baby uit het raam op de tweede verdieping van een opvang voor Oekraïense vluchtelingen in de Schilderswijk, in opdracht van een stem in haar hoofd. De rechtbank vindt haar ontoerekeningsvatbaar, maar vindt ook dat ze wel enig besef had van wat ze deed.
Oksana had al een lange historie van psychiatrische behandelingen in haar geboorteland Oekraïne, zo bleek twee weken geleden bij de inhoudelijke behandeling van de zaak. Ook hoort ze al sinds haar achttiende een dwingende mannelijke stem in haar hoofd.
Die stem droeg haar op 24 februari op om haar zoontje te doden, op het moment dat ze met haar man, moeder en het pasgeboren kindje in de opvang voor Oekraïense vluchtelingen in de Schilderswijk woonde. Ze pakte het kind uit zijn wiegje en gooide hem naar buiten. Daniel overleed twee weken later aan zwaar hersenletsel.

Enig besef

De rechtbank concludeert dat het feit dat B. een stem hoorde nog niet betekent dat elk inzicht in haar daad bij haar heeft ontbroken. 'Na het horen van de stem is ze opgestaan en heeft ze het raam opengezet, de baby opgepakt en hem uit het raam gegooid. Daarna heeft ze uit het raam gekeken en hem zien liggen op de stoep.'
'Ze heeft tegen haar moeder gezegd: 'Daniel is er niet meer' en vervolgens aan de eerste agent die ter plaatse kwam gevraagd of ze nu naar de gevangenis moest. Dat duidt er op dat ze enig besef had van wat ze deed', aldus de rechtbank.

Opzet op de dood

Uit de aard van het geweld dat B. gebruikte tegen haar kindje concludeert de rechtbank dat ze de opzet had om Daniel te doden. Omdat de vrouw volledig ontoerekeningsvatbaar is en zelf geen inzicht heeft in haar problematiek vindt de rechtbank een langdurige behandeling met dwang op zijn plaats.
De kans op herhaling bij een volgende ingrijpende gebeurtenis in haar leven is groot, ook als die gebeurtenis geen zwangerschap is. Dat B. twee weken terug zei geen kinderwens meer te hebben verandert volgens de rechtbank niks aan die conclusie.

'Langdurig traject'

'Er is een langdurig klinisch traject nodig om haar inzicht te geven in haar problemen en de hardnekkigheid daarvan', aldus de rechtbank. B. was zelf niet bij de uitspraak aanwezig. Haar man wel. Twee weken geleden zei hij in zijn slachtofferverklaring nog dat hij hoopte dat B. snel weer huis zou komen. Hij hoorde het vonnis vrijdag onbewogen aan.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!