Zeehondjes gebeten op strand: 'De kans dat ze het overleven is klein'

Eén van de gewonde zeehondjes
Eén van de gewonde zeehondjes © Dierenambulance Den Haag
DEN HAAG - Vier zeehondjes zijn de afgelopen dagen gebeten door loslopende honden langs de Haagse kust. Eén zeehondje is er heel erg slecht aan toe, volgens John Buijs van de dierenambulance. 'De arts is er nu mee bezig, maar ziet het somber in.' De dierenambulance maakt zich zorgen over de aanvallen op de zeehondenpups en roept mensen op hun honden aan de lijn te houden.
Sommige gewonde pups zijn nog geen drie weken oud. 'In de afgelopen dagen zijn er vier pups gebeten. Maar het gebeurt veel vaker. We halen aan de lopende band gewonden zeehondjes van het strand af', zegt John Buijs.
Twee gebeten pups bevonden zich op het strand van Kijkduin. Eén zeehond met een bijtwond in zijn flipper lag op het Zuiderstrand in Scheveningen. En bij het Zwarte Pad in Scheveningen lag de pup met de zwaarste verwondingen. Veroorzaakt door een golden retriever.
Een van de gewonde zeehondjes
Een van de gewonde zeehondjes © Dierenambulance Den Haag
'Dit soort incidenten gebeurt omdat mensen het strand op komen gewandeld, terwijl de honden loslopen en voor je het weet gaan ze op zo'n zeehondje af. Scan daarom altijd eerst goed het strand of er ze er toevallig liggen. Als je een zeehond ziet, lijn je loslopende hond aan.'
De zeehondjes trekken veel bekijks en ook daar maakt Buijs zich zorgen over. 'De pups zijn vaak moe en liggen uit te rusten. Mensen en honden leveren hen veel stress op. Jaag het dier dus ook niet terug de zee in.' Een selfie maken met een zeehond is not done volgens de dierenambulance. 'Ook voor een foto dien je minimaal dertig meter afstand te houden.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!