India Sardjoe en Nathan Aké Haagse topsporters van het jaar

De winnaars en genomineerden bij het Haagse Sportgala
De winnaars en genomineerden bij het Haagse Sportgala © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - India Sardjoe is de Haagse sportvrouw van het jaar. Nathan Aké is verkozen tot sportman van 2023. Dat is tijdens een feestelijke avond in de Sportcampus Zuiderpark bekendgemaakt. 'Ik ben superblij met deze onderscheiding', aldus India Sardjoe.
Sardjoe is Europees en wereldkampioene breakdance en won dit jaar nog goud op de Europese Spelen waarmee ze zich kwalificeerde voor de Olympische Spelen volgend jaar in Parijs. 'Het is natuurlijk lastig om sportprestaties van verschillende sporten met elkaar te vergelijken', zegt Sardjoe. 'Juist omdat breakdancing niet een traditionele sport is zoals hockey, zwemmen of schaatsen, ben ik blij dat de jury, het Haagse publiek en de gemeente Den Haag ons die waardering wél heeft geven en het echt als sport is gaan benaderen.'
De prijs voor sportman van het jaar gaat naar voetballer Nathan Aké. Hij speelde voor Manchester City toen die club drievoudig kampioen werd. City werd vorig seizoen periode landskampioen, bekerwinnaar en winnaar van de Champions League. Aké staat op centrale verdediging en speelt ook in het Nederlandse elftal.

Hijs Hokij

Bezoekers van het sportgala zagen ook een aantal oude bekenden langskomen. De prijs voor sportploeg van het jaar ging wederom naar de ijshockey mannen van Hijs Hokij. De oudste en op het moment meest succesvolle ijshockeyclub van Nederland won afgelopen jaar weer de triple; het Nederlands Kampioenschap (BeNeLeague), de Beker en de supercup.
Ook voetbalcoach Sarina Wiegman won opnieuw de prijs van coach van het jaar. Ze won hem al drie keer eerder. Eerder dit jaar behaalde ze een zilveren medaille op het WK met Engeland.

Nieuw talent

Tijdens het gala waren er ook veel nieuwe gezichten. Boksster Maud van der Toorn won de prijs voor talent van het jaar. Zij werd als eerste Nederlandse vrouw wereldkampioen bij de junioren in de categorie tot 60 kilogram. Daar kwam nog goud bij op de twaalfde Nations Women cup voor Junioren.
Ian Small won de prijs voor Scheidsrechter van het jaar. Small is een scheidsrechter bij Touch Rugby Den Haag en fluit in Den Haag, Nederland, op Europese toernooien en op Europese Kampioenschappen.

Richard Krajicek

Dit jaar werd ook opnieuw de Richard Krajicekprijs uitgereikt. Deze prijs is voor Hagenaars die zich inzetten voor sportactiviteiten in de stad en ging naar Leroy Gompel voor het organiseren van een evenement bij het Ketelveld. Dat is een van de grootste sportterreinen in de stad waar hij een origineel aanbod heeft neergezet waarbij voor iedereen iets te vinden is. De tweede en derde prijs gingen naar Bose Frohlich en Hamza el Boudounti.
De gemeente Den Haag reikte dit jaar ook een oeuvreprijs uit aan de naamdrager van de vorige prijs, namelijk Richard Krajicek. Naast zijn sportieve carrière met als hoogtepunt het winnen van Wimbledon heeft hij voor de stad veel betekend met zijn stichting, sportterreinen en traineeships. Hiermee levert hij een enorme bijdrage aan sport in de wijken waar dat niet vanzelfsprekend is, aldus de gemeente.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!