Elektriciteitsnet bereikt maximale capaciteit: grote verbruikers op een wachtlijst

Kleine gebruikers moeten gewoon stroom blijven krijgen in Den Haag
Kleine gebruikers moeten gewoon stroom blijven krijgen in Den Haag © Den Haag FM
DEN HAAG - Het verdeelstation voor elektriciteit aan het De Constant Rebequeplein kan de vraag niet meer aan. Het station tapt in op het landelijke energienet en verdeelt dit over het centrum van Den Haag, Duindorp en Scheveningen, maar het zit aan zijn limiet. Regionaal netbeheerder Stedin zet aanvragen voor nieuwe grootverbruikers daarom op een wachtlijst.
Door grote aansluitingen in de wachtrij te zetten, maakt Stedin ruimte voor bewoners en kleine ondernemers. Zo kunnen warmtepompen in huizen nog steeds worden geïnstalleerd, kunnen mensen overstappen op elektrisch koken en kunnen nieuwbouwwoningen nog steeds worden aangesloten.
De toenemende vraag naar elektriciteit speelt in het hele land en ook in Den Haag. De grote tekorten zijn in de gebieden waar geen warmtenet wordt aangelegd, omdat hier meer stroom nodig is voor alternatieve warmtebronnen, zoals warmtepompen. Naar verwachting stijgt de vraag naar elektriciteit in Den Haag met 60 procent in 2030. Dit is vergelijkbaar met het verbruik van heel Ypenburg. Daarmee gaat de vraag naar elektriciteit over de grenzen van het huidige systeem heen.

100 miljoen investeren

Om het probleem op te lossen moet de capaciteit van het elektriciteitsnet worden uitgebreid. Landelijk netbeheerder TenneT en regionaal beheerder Stedin voeren deze uitbreiding samen uit. TenneT doet daarnaast onderzoek naar de haalbaarheid mogelijke oplossingen, waaronder de bouw van een extra elektriciteitsstation in de stad.
Het uitbreiden duurt waarschijnlijk tot 2033. Dat duurt zo lang omdat er een geschikte plek moet worden gevonden. Hierover zijn Tennet en Stedin in gesprek met de gemeente. Hieraan hangt een flink prijskaartje: de investeringen die hiervoor nodig zijn komen naar schatting uit op zo'n honderd miljoen euro. Dit wordt betaald door TenneT en Stedin zelf. Ter voorbereiding worden werkzaamheden verricht bij het bestaande station op het De Constant Rebecqueplein. ?

Grootgebruikers

Met name grootgebruikers worden getroffen door deze krapte. Daarom wordt onderzocht hoe zij het meest efficiënt hun stroom kunnen gebruiken. 'Zo kunnen we de ruimte op het net die nog wel beschikbaar is beter benutten', zegt Maarten Bijl, regiodirecteur bij Stedin.
Wanneer het gebruik beter wordt afgestemd, kunnen pieken in het elektriciteitsnet worden voorkomen en ontstaat er ruimte voor bedrijven op de wachtlijst. 'Tegelijk werken we samen met TenneT aan het uitbreiden en verzwaren van onze infrastructuur. Dit kost tijd en vraagt de nodige ruimte. Daarover zijn we in goed gesprek met de gemeente.'

Teleurstellend

Wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks, energietransitie) stelt dat het 'teleurstellend' is dat ook in een deel van Den Haag het net voor grootverbruik nu vol is. 'De exacte gevolgen voor projecten of situaties in Den Haag brengen we nu in kaart. Samen met Stedin en TenneT zullen we onderzoeken hoe de ontwikkelingen voor de stad zoveel mogelijk door kunnen gaan, bijvoorbeeld door te kijken of er bedrijven en organisaties zijn die op bepaalde momenten het net kunnen ontlasten.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!