Terugblik 2023 - Snackbareigenaar Wei Chen doodgestoken: 'Dit is nog steeds niet te bevatten'

Xiao en haar man Wei Chen aan het werk in snackbar Houtwijk
Xiao en haar man Wei Chen aan het werk in snackbar Houtwijk © Privéfoto
DEN HAAG - Met nog maar een paar dagen te gaan is 2023 bijna tot zijn einde gekomen. Welke verhalen in onze stad hebben indruk gemaakt en hoe kijken bewoners er nu op terug? Vandaag gaan we naar 27 januari. Dan wordt snackbareigenaar You Wei Chen op straat doodgestoken als hij met zijn vrouw naar huis loopt na het afsluiten van zijn zaak. Femke Beeloo, een vriendin van weduwe Xiao Sun, blikt terug op de dag waarop Wei veertig had moeten worden.
Op de avond van vrijdag 27 januari lopen Wei (39) en Xiao (41) samen naar huis. Ze hebben net hun snackbar, Cafetaria Houtwijk, aan de Gerrit van der Veenlaan afgesloten. Het is ongeveer 21.00 uur wanneer het stel op de Docter H.E. Van Geldererf een groep tieners tegen het lijf loopt: twee meisjes van 15 en 17, en een jongen van 17. Dan gaat het gruwelijk mis.
'Uit het niets hebben drie tieners, die eerder hun zin niet kregen, Wei en Xiao aangevallen', vertelt Beeloo. 'Daarbij is Wei drie keer gestoken en Xiao ernstig mishandeld. Daarna zijn ze weggerend.' Wei wordt in zijn bovenlichaam en hals geraakt en overlijdt kort na de steekpartij in het ziekenhuis. Xia moest toekijken hoe haar man om het leven werd gebracht.
Beeloo verwijst naar een incident tussen Wei en de jongeren dat kort vóór de steekpartij zou hebben plaatsgevonden. Waar die ruzie precies over ging, is onbekend. Het drietal wordt diezelfde nacht nog aangehouden.

Zaak maakt veel los

De dood van Wei brengt roept veel emoties op in Houtwijk, waar de snackbar van Wei en Xiao is gevestigd. Zo wordt er onder meer een stille tocht gehouden, en wordt via crowdfunding meer dan 100.000 euro bijeen gebracht voor Xiao en haar kinderen, die in de financiele problemen dreigen te komen omdat de zaak zo lang dicht is.
Voor de doodgestoken Wei Chen werd een stille tocht gehouden
Voor de doodgestoken Wei Chen werd een stille tocht gehouden © ANP
'Het heeft veel losgemaakt in de wijk', bevestigt ook Beeloo. 'Er was een gevoel van onveiligheid. Inmiddels is dat al wel een beetje weggezakt, maar het is niet te bevatten dat het kinderen zijn geweest die zijn opgegroeid in deze wijk. Nog steeds leven mensen enorm met Xiao mee. Ze wordt regelmatig aangesproken. We zijn toch een beetje een dorp en staan voor elkaar klaar.'
Dat zowel slachtoffer als de daders bekende gezichten zijn in de wijk, voelt volgens Beeloo raar. 'Het meisje dat Wei heeft neergestoken zat bij mijn kind in de klas. Ik ken haar al vanaf dat ze vier jaar oud is. Het is zo raar dat zo'n kind zó erg kan veranderen en zóveel teweeg kan brengen. Dat is echt heel heftig.'
De weduwe van Wei Chen is vastbesloten de snackbar weer te openen, vertelt zij zondag tegen RTL Nieuws. 'Ik wil en zal volgend jaar opengaan', aldus Xiao Sun. Zij is kapot van verdriet. 'Wei zou een paar dagen geleden 40 jaar zijn geworden, we zouden het groots vieren. Dat was uiteraard een heel zware dag. En nu, met Kerst, zou hij altijd de hele dag in de keuken staan voor dumplings. Dan krijg je nog nieuwjaar, en in februari is onze trouwdag. Hoe ik dat allemaal ga doen, weet ik nog niet', zegt ze. 'Alle eerste keren zullen heel zwaar zijn.' De stille tocht die voor haar man werd georganiseerd voelde wel als grote steun in de rug. ‘Het geeft me nog altijd een warm gevoel als ik denk aan alle buurtbewoners die een week na de moord een stille tocht liepen, met als eindpunt de snackbar waar ze honderden bloemen neerlegden. Je voelt je dan even niet alleen, niet in de steek gelaten. Dat is hartverwarmend.'
Het 15-jarige meisje, dat als hoofdverantwoordelijke wordt gezien voor de dood van Wei, wordt in oktober van dit jaar veroordeeld tot 12 maanden jeugddetentie en jeugd-tbs. Aanvankelijk ging het meisje in hoger beroep, maar dat werd weer ingetrokken. Het 17-jarige meisje is veroordeeld tot 10 maanden jeugd-gevangenis en jeugd-tbs. De 17-jarige jongen kreeg een halfjaar jeugddetentie en jeugd-tbs, plus nog eens 120 dagen celstraf voor andere strafbare feiten.

Verjaardag

Op 19 december zou Wei 40 zijn geworden. Een dag die groots gevierd zou worden, maar waarop nu vooral verdriet wordt gevoeld. 'Vanochtend heb ik met Xiao geappt', vertelt Beeloo. 'Het is een hele moeilijke dag. Ze zouden er een groots feest van gaan maken en de zaak dichtgooien. Nu is hij er niet meer, en dat is zelfs na al die maanden niet te bevatten.'
In wijkcentrum Bokkefort kunnen mensen hun medeleven betuigen in een condoleanceregister
In wijkcentrum Bokkefort kunnen mensen hun medeleven betuigen in een condoleanceregister © Facebook stadsdeel Loosduinen
Ondanks alle ellende maakt weduwe Xiao volgens Beeloo wel 'kleine stapjes'. 'Ze is pas aan het verwerken toegekomen nadat de rechtszaak voorbij was. Nu kan ze weer gaan opbouwen. Ze mist haar klanten en werk.' Volgens Beeloo wordt er hard gewerkt om te zorgen dat de zaak eind januari 2024 weer open kan.
Beluister hieronder het volledige gesprek met Femke Beeloo terug

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!