Festivals, boa's en klimaatadaptatie: politieke partijen zetten stempel op begroting

Stadhuis Den Haag
Stadhuis Den Haag © Den Haag FM
DEN HAAG - Net voor de jaarwisseling behandelde de gemeenteraad de gemeentebegroting voor de komende vier jaar. Het gaat om de uitgaven van de gemeente en dat betekent dat alle partijen hierin willen sturen om toch wat plannen voor elkaar te krijgen. Meer steun voor festivals, toestaan dat boa's geloofsuitingen dragen en meer kleine warmtebronnen zijn een greep uit de aangenomen moties.
Bij de begrotingsbehandeling kwam van alles aan bod. Van grote onderwerpen, zoals een veroordeling van het geweld in Gaza en het oproepen tot een wapenstilstand, tot juist hele specifieke gevallen zoals het bouwen van overdekte padelbanen bij sportpark Houtrust.
Het debat over de begroting van de gemeente geeft voor partijen in zowel de coalitie als de oppositie de ruimte om via moties en amendementen een eigen of gedeelde stempel te drukken op de gemeente-uitgaven. Van deze mogelijkheid maakten zij goed gebruik, in het totaal zijn er gisteren 85 moties en acht amendementen ingediend.

Festivals

De sfeer was prettig en de moties reflecteerden dat, want de raad gaf brede steun voor festivals in de stad. Zo wil de raad dat de Tong Tong Fair in Den Haag blijft: een motie van Hart voor Den Haag en D66, VVD, CDA en PvdA werd met een ruime meerderheid aangenomen. Ook het Milan Summer Festival kon rekenen op brede steun van de raad. Het voorstel van het CDA, met steun van Hart voor Den Haag, D66 en PvdA, roept het college op om meer zekerheid te geven voor het festival.
Hoewel de organisatie van Parkpop eerder dit jaar aangaf niet door te gaan met het festival, blijft de raad niet bij de pakken neerzitten. Hart voor Den Haag riep met steun van de VVD, CDA en PvdA het college op om het festival weer terug tot leven te brengen en te verhuizen naar de thuisbasis, het Zuiderpark.

Boa's

De raad sprak ook over buitengewone opsporingsambtenaren, ook wel bekend als boa's. Een motie van de ChristenUnie/SGP over jeugdboa's in Zuidwest werd bijna unaniem aangenomen. De partij wil in elke wijk van Zuidwest een jeugdboa aanstellen om de verbinding met jongeren in de wijk te verbeteren.
Ook sprak de raad met een nipte meerderheid uit dat boa's geloofsuitingen moeten kunnen dragen. Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz-Zegerius besloot eerder dat wijkagenten en boa's geen uitingen, zoals hoofddoeken, keppeltjes en kruisjes, mochten tonen. GroenLinks, DENK, PvdA, CDA en de Haagse Stadspartij zien juist een bijdrage in het tonen van deze diversiteit en zijn voor het dragen van geloofsuitingen bij het dragen van een uniform.

Klimaat en Voorall

Daarnaast zijn er verschillende moties aangenomen die te maken hebben met klimaatadaptatie. Een motie van Partij voor de Dieren over het in kaart brengen en afschalen van fossiele subsidies, het idee van GroenLinks om het subsidiestelsel voor klimaatadaptie uitbreiden naar Laak en het onderzoeken van kleinschalige warmtebronnen van de VVD kregen allemaal een meerderheid.
Er komt ook meer steun voor de maatschappelijke organisatie Voorall. De organisatie die zich inzet voor Hagenaren met een beperking komt door oplopende lasten en een lagere subsidie in de financiële problemen. De motie van Hart voor Den Haag roept het college op om in gesprek te gaan met de stichting om op zoek te gaan naar oplossingen. Deze motie kreeg unaniem steun van de raad.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!