Buurthuis in Schilderswijk gered: 'De Mussen voldoet aan de voorwaarden'

Buurthuis De Mussen
Buurthuis De Mussen © ANP
DEN HAAG - Het vertrouwen tussen buurthuis De Mussen in de Schilderswijk en wethouder Martijn Balster (PvdA) is hersteld. Het buurthuis verkeerde jarenlang in de financiële problemen en daarom stelde de gemeente een noodsubsidie van 350.000 euro ter beschikking. Maar het buurthuis verzette zich tegen de voorwaarden die de wethouder aan de noodsubsidie stelde. Dat verzet is nu gestaakt. Balster: 'De Mussen voldoet nu aan de voorwaarden'.
Buurthuis De Mussen is waarschijnlijk het bekendste buurthuis van de Schilderswijk en is in elk geval het oudste. Het werd in 1926 opgericht door meester Jaap de Bruin om vooral kinderen een 'huiskamer' te geven. Nu organiseert De Mussen sportactiviteiten, er is een steunpunt voor moeders, er worden taallessen gegeven en mensen worden geholpen bij het vinden van een baan.
Maar financieel draaide het buurthuis de laatste jaren slecht en het dreigde zelfs failliet te gaan, zo bleek uit een brandbrief die het buurthuis in 2019 naar het stadsbestuur stuurde. Volgens het bestuur en de directie van De Mussen kwam dat doordat de subsidies nog even hoog waren als in 2005. Dit terwijl de kosten -onder meer van salarissen- zijn gestegen in die jaren. Daardoor zijn de tekorten opgelopen tot jaarlijks drie ton in 2021.

Bedrijfsvoering

'De Mussen was niet bereid om maatregelen te treffen om de bedrijfsvoering te verbeteren, daar zij van mening was dat het financieel tekort hoofdzakelijk te wijten was aan een te lage welzijnssubsidie', schrijft wethouder Balster donderdag aan de gemeenteraad.
Om die reden wilde De Mussen de voorwaarden die de wethouder stelde aan de noodsubsidie van 350.000 euro niet opvolgen. Zo wilde Balster dat er een einde kwam aan de financiële banden tussen verschillende stichtingen achter De Mussen en het bestuursmodel moest worden aangepakt. De Mussen tekende bezwaar aan tegen deze voorwaarden, werd in het ongelijk gesteld en ging vervolgens in hoger beroep.

Grondige analyse

Balster hield ondertussen vast aan de voorwaarden en voerde hierover nog tot afgelopen zomer discussie met De Mussen. Pas 'op dringend verzoek' van de gemeente heeft het buurthuis alsnog nadere informatie gestuurd over 'hoe zij vorm en inhoud dacht te geven' aan de gestelde voorwaarden, aldus de wethouder.
'Deze informatie heeft de gemeente begin oktober ontvangen', schrijft Balster. 'Na een grondige (juridische) analyse van de documenten, gevolgd door een aantal indringende gesprekken, is het college tot de conclusie gekomen dat De Mussen -weliswaar laat- alsnog voldoet aan de voorwaarden zoals gesteld aan de noodsubsidie. De noodsubsidie wordt derhalve conform verlening vastgesteld.' Daarop trok De Mussen het hoger beroep weer in en werd de strijdbijl begraven.

Tevreden

Wethouder Balster is tevreden over het resultaat. 'Ik ben blij dat De Mussen de afgelopen tijd maatregelen heeft genomen om kosten en uitgaven in evenwicht te brengen en de organisatie op orde te krijgen', zegt hij. 'Een faillissement is daarmee afgewend. Mooi dat het oudste buurthuis van Den Haag zich daardoor nu weer volledig kan richten op de kinderen, de jeugd en de volwassenen van de wijk.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!