Hogere giften voor mensen in de bijstand: 'Solidariteit niet in de weg staan'

© Bermix Studio (Unsplash)
DEN HAAG - Mensen in de bijstand mogen straks een hoger bedrag als gift ontvangen. Dat bedrag gaat naar 1800 euro per jaar, voor zowel alleenstaanden als mensen die samenwonen. De PvdA in de Haagse gemeenteraad kreeg hiervoor de handen op elkaar.
'We kennen allemaal het voorbeeld van de mevrouw die af en toe boodschappen kreeg en hierdoor haar bijstandsuitkering moest terugbetalen.' Met dat voorbeeld zette PvdA-raadslid Janneke Holman haar voorstel kracht bij in de vergadering van de gemeenteraad.
Ze wilde duidelijk maken dat de grens voor giften wat haar betreft omhoog moet, omdat uit onderzoek, door onder meer de landelijke Commissie sociaal minimum, is gebleken dat een bijstandsuitkering niet toereikend is om van rond te komen.
De motie van de PvdA werd met 27 stemmen voor en 17 tegen aangenomen. Hart voor Den Haag, VVD en PVV waren tegen.
En Den Haag loopt volgens Holman achter wat betreft de toegestane hoogte van giften. Nu geldt in de stad nog een grens van 1200 euro per jaar die alleenstaanden mogen ontvangen en 1700 euro voor samenwonenden, meldt Omroep West.
Holman: 'Maar in andere steden, zoals Amsterdam, Tilburg, Arnhem en Maastricht ligt die grens op 1800 euro. Laten we als gemeente vrijgevigheid en solidariteit van mensen niet in de weg staan en de grens voor zowel alleenstaanden als samenwonenden omhoog trekken.'

Bestaanszekerheid

Het voorstel kreeg steun van een ruime meerderheid van de gemeenteraad. Ook wethouder Mariëlle Vavier (GroenLinks) kon zich erin vinden. 'Wij zien ook dat de bestaanszekerheid bij sommigen steeds meer onder druk komt te staan', zei Vavier. 'Bovendien willen wij mensen niet ontmoedigen om giften te geven en we willen niet dat mensen zich zorgen maken.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!