Kunstmuseum kan explosief gestegen energiekosten niet opbrengen, gemeente springt bij

Kunstmuseum
Kunstmuseum © Thehague.com
DEN HAAG - Het Kunstmuseum kan de explosief gestegen kosten voor het energieverbruik niet opbrengen. Probleem is dat het museum in een rijksmonument is gevestigd met een verouderde klimaatinstallatie. En zolang er geen nieuwe installatie is kan het museum nauwelijks energie besparen 'vanwege de professionele eisen op het gebied van zorg voor de collectie'. De gemeente springt nu bij.
Het Kunstmuseum aan de Stadhouderslaan, met een grote Mondriaan-collectie, moet grote sommen geld uittrekken voor de energiekosten. Die zijn ten opzichte van 2020 met ongeveer 400.000 euro per jaar gestegen en in 2024 komt daar naar verwachting nog eens 500.000 euro bij.
Maar dat is niet het enige waar het museum tegenaan loopt. Ook de inflatie, de oplopende loonkosten en de nasleep van corona, waardoor de bezoekersaantallen nog altijd achterblijven, zorgen voor financiële problemen. Ook was het museum vanwege werkzaamheden lange tijd slecht bereikbaar, meldt Omroep West.

Subsidieregeling

Voor culturele instellingen in financiële nood heeft de gemeente een subsidieregeling ingesteld, maar dat biedt voor het Kunstmuseum geen oplossing. Dat komt onder meer omdat deze regeling een tijdelijke looptijd heeft en de problemen van het Kunstmuseum langer zullen aanhouden, mogelijk tot 2029.
Dat het zo lang duurt, komt omdat de verouderde klimaatinstallatie moet worden vervangen. Dat luistert in het Kunstmuseum nogal nauw, aldus de gemeente.

Verouderde installatie

'Het betreft hier niet alleen de vervanging van de verouderde installatie', schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. 'Er zal ook gekeken moeten worden naar de kanalen van de installatie die de lucht door het gebouw naar de verschillende ruimtes voeren. Aangezien het hier een monumentaal pand betreft, zal dit goed in kaart gebracht moeten worden.'
Maar in de tussentijd kan het museum weinig doen om energie te besparen. 'Het museum kan slechts zeer beperkt bijsturen vanwege de professionele eisen op het gebied van collectiebeheer en verantwoord binnenklimaat', aldus het college. 'Het museum heeft met een installatieadviseur en met advies van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed bezien welke mogelijkheden er nog zijn om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de verouderde installatie en de klimatologische eisen van goed collectiebeheer. Helaas biedt dit slechts zeer beperkt soelaas.'

Ondersteunen

De gemeente komt nu met een bedrag van 384.000 euro over de brug om het Kunstmuseum te ondersteunen. Dat is gerechtvaardigd, vindt het college van burgemeester en wethouders, omdat de gemeente de verhuurder is van het monumentale pand en een deel van de collectie in eigendom heeft.
De gemeente geeft wel een waarschuwing, er is nog geen geld voor langere ondersteuning. 'Daarbij onderkent het college dat het museum mogelijk ondersteuning behoeft tot de klimaatinstallatie in het pand vervangen is. De eventueel hiervoor in de periode 2024-2028/2029 benodigde middelen zijn echter nog niet voorhanden.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!