Kankerverwekkende stof in Haagse sloot hoger dan eerder gemeten

Ook in de sloten in deze woonwijk zijn kankerverwekkende stoffen gevonden
Ook in de sloten in deze woonwijk zijn kankerverwekkende stoffen gevonden © Owen O'Brien/Omroep West
DEN HAAG - De concentraties van de stof PFOS in een sloot langs het bedrijventerrein Forepark in het Haagse Leidschenveen blijken fors hoger dan eerder gemeten. Dat meldt het Hoogheemraadschap van Delfland, dat nog altijd in het duister tast wat de vervuiling van de sloot veroorzaakt.
Delfland meldt dat de eerder genomen maatregelen nog steeds van kracht blijven en dat er geen aanleiding is voor nieuwe maatregelen. Het hoogheemraadschap heeft wel het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gevraagd wat de gevolgen van de jongste meetresultaten kunnen zijn voor de natuur.
De vervuilde sloot is eerder dit jaar al afgedamd om verdere vervuiling van sloten in de omliggende woonwijk te voorkomen. Dat heeft gewerkt, stelt het hoogheemraadschap. Daar zijn de gemeten PFOS-waarden juist gedaald.

Visverbod

Het RIVM raadt af om het water uit de betreffende sloot te gebruiken voor moestuinen en ook geldt er een visverbod. In omliggende sloten gelden die restricties niet.
PFOS is een stof die valt onder de verzamelnaam PFAS. De hoge concentraties in de sloot kwamen afgelopen zomer aan het licht door onderzoeksprogramma Pointer van KRO-NCRV. De waarden waren toen al hoger dan in de Westerschelde of in het water nabij de Chemours-fabriek in Dordrecht. Het Hoogheemraadschap van Delfland had die hoge waardes begin 2021 al gemeten toen het ging baggeren in de sloot.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!