Basketbalcoaches inspireren jongeren bij Zuid-West College: 'Iemand moet in hen geloven'

Coaches Joey en Melvin
Coaches Joey en Melvin © YETS Foundation
DEN HAAG - 'Sport leert je omgaan met verlies, samenwerken met anderen. Dat is je hele leven belangrijk,' zegt coach Melvin Bracelly, terwijl twintig leerlingen van het Haagse Zuid-West College een potje basketballen in de gymzaal naast de school.
Het basketbalteam is opgericht door stichting YETS, die middelbare scholieren zelfredzaam wil maken. Het is afgekeken van het Amerikaanse systeem: sportteams op scholen in arme wijken en een coach als rolmodel.
'Ik kom zelf uit deze wijk en sport heeft mij heel veel gebracht,' vertelt YETS-coach Bracelly. Het is niet toevallig dat YETS - wat staat voor Youth Empowerment Through Sports - juist voor een vmbo-school in de Haagse wijk Zuid West heeft gekozen. De armoede is hier groot en de werkloosheid hoog.
'Ze zijn niet altijd trots op zichzelf, helaas' | Anne Sinke, directeur Zuid-West college
'Kinderen hebben vaak het stempel: je doet maar vmbo. Maar ze doen wél vmbo en dat is hartstikke goed,' zegt schooldirecteur Anne Sinke. 'En dan ook nog in een van de armste wijken van Nederland. Dat doet iets met hun zelfverzekerdheid, met het zelfvertrouwen van de leerlingen. Dus ze zijn niet altijd trots op zichzelf, helaas.'
Na de training krijgen de leerlingen te eten
Na de training krijgen de leerlingen te eten © Omroep West
Daar moet het basketbalteam verandering in brengen. 'Ik ben zelf een vmbo-basis leerling geweest. Ik weet hoeveel potentie de jongeren hebben, maar er moet iemand in hen geloven en het eruit halen,' zegt coach Melvin. Aan de leerlingen zal het niet liggen, zij doen twee keer per week hun stinkende best tijdens de basketbaltraining in de gymzaal naast hun school aan de Beresteinlaan.

Les in sociale vaardigheden

'Het leek me leuk om met basketbal mee te doen en wedstrijden te spelen,' vertelt Anish. De 12-jarige scholier meldde zich na de zomer aan voor het team. Het betekent dat hij twee keer per week na school basketbaltraining heeft. Daarna wordt er samen op school gegeten, op dinsdag is er huiswerkbegeleiding en op donderdag is er les in sociale vaardigheden. En dat twee jaar lang.
'Bij YETS zijn we net een grote familie. We eten samen en we doen bepaalde kwetsbaarheidsoefeningen, zodat de jongeren zich ook op sociaal-emotioneel vlak ontwikkelen. Het vraagt commitment van hen, maar ze krijgen er ook heel veel voor terug.' Dat beamen de jongeren; ze vinden het vooral heel gezellig en dragen hun coach op handen, ondanks dat Bracelly heel streng is.
'In het leven heb je bepaalde regels, daar moet je jezelf aanhouden'
'Er is geen straattaal, je praat altijd met twee woorden, je steekt je vinger op als je een vraag hebt en je behandelt iedereen met respect,' somt Jay op. Als ze de regels overtreden moeten de leerlingen tien keer opdrukken. 'We klappen dan voor degene die push-ups doet, moedigen hem aan. Doe je dat niet, dan mag je ernaast gaan liggen en meedoen,' vertelt de coach.
Het YETS-team traint in de gymzaal bij het Zuid-West college
Het YETS-team traint in de gymzaal bij het Zuid-West college © Omroep West
'We willen ze striktheid en discipline aanleren. In het leven heb je bepaalde regels, daar moet je jezelf aan houden. En zo weten ze waar ze aan toe zijn.' De leerlingen gedragen zich keurig. Alleen tijdens het eten moet één van hen opdrukken, omdat hij door het praatje van de coach praat. De rest klapt. 'Het brengt me heel veel geluk,' zegt Arish met een grote lach op zijn gezicht. 'En als je klaar bent krijg je een diploma.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!