Viskraam van Cees (81) opgeblazen met vuurwerk: 'Wie doet nou zoiets?'

De viskraam van Cees Hofland uit Scheveningen is met cobra's opgeblazen
De viskraam van Cees Hofland uit Scheveningen is met cobra's opgeblazen © Regio15
DEN HAAG - Hij is naar eigen zeggen met een haring in zijn hand geboren. Cees Hofland (81) zit al z'n hele leven in de vishandel, maar had na de bomaanslag bij zijn winkel er even helemaal geen zin meer in. Twee stuks illegaal knalvuurwerk richtten er in de vroege ochtend van eerste kerstdag een ravage aan. Toch blijft de 'Schollekop' optimistisch. Dankzij een noodvoorziening kan de ondernemer donderdag weer aan de slag.
Eerste kerstdag begint in menig huishouden met uitslapen, de tafel dekken voor het kerstontbijt en familiebezoek. Voor de 81-jarige Cees Hofland uit Scheveningen loopt de dag heel anders. Hij wordt door de politie wakker gebeld met de mededeling dat zijn viswinkel in Hoek van Holland is opgeblazen.
Drie van de vier muren zijn door de luchtdruk ontzet en liggen op straat. De bakoven is verwoest, de koeling is kapot en de zaak ligt bezaaid met witte servetten, plastic bakjes voor de kibbeling, en de zoutbus om gefrituurde patatjes mee te bestrooien. Weinig staat nog op de oorspronkelijke plek. 'Ja, de boel is total loss', zegt de Scheveninger. Cobra's, zwaar illegaal vuurwerk uit het buitenland, blijken de boosdoener.
De 81-jarige Cees Hofland voor zijn opgeblazen winkel
De 81-jarige Cees Hofland voor zijn opgeblazen winkel © Regio15
Al van kinds af aan draait het leven van de Schollekop om vis, vis en nog eens vis. Zijn vader is zo'n tachtig jaar geleden visventer in Den Haag. Cees zelf vaart al vanaf zijn dertiende op een vissersboot, maar wordt op 22-jarige leeftijd voor dit zware werk afgekeurd. Daarna ziet zijn eigen vaste viskraam het levenslicht. Allereerst bij Ockenburgh aan de Wijndaelerweg. In 1986 verhuist hij naar Hoek van Holland.
Daar in 'de Hoek' wordt de basis gelegd van de Hoekse Vishandel, de bedrijfsnaam die tot op de dag van vandaag boven de kiosk prijkt. De viswinkel is al snel een populaire bestemming voor inwoners van het kustdorp, toeristen en wielrenners uit de naburige gemeente Westland, om op zondag een vissie te happen. 'Je ziet wel, ik ben met een haring in mijn hand geboren', grapt de geslepen visondernemer.

'Wie doet nou zoiets?'

Cees maakt van alles mee. Verschillende soorten kwaliteit van de Hollandse Nieuwe, het klaarmaken van kerstsalades als bedankje aan zijn vaste klantenkring en de noodgedwongen verhuizing van zijn toko bij het treinstation van Hoek van Holland, omdat het tracé werd aangepast voor de komst van metrostellen.
Na enig zoeken vindt de getogen Scheveninger een standplaats aan de Rechtestraat, één van de strandopgangen in Hoek van Holland. Als het coronavirus de wereld in zijn greep houdt, lopen de zaken voor Hofland hier eigenlijk prima. De viswinkel heeft namelijk het stempel 'afhaal', en kan zodoende klanten van verse vis, patat en snacks voorzien. 'Het waren gouden tijden', kijkt Cees met weemoed terug.

Uithuilen

Zo rooskleurig als de zaken dan lopen, zo gitzwart begint eerste kerstdag. De vuurwerkbommen gaan rond 4.00 uur af. Er zit voor Cees en het vierkoppige vaste personeelsbestand niets anders op dan uithuilen, puinruimen en de zaak afsluiten met houten schotten. 'Gelukkig is een vriend van mij timmerman, dus die heeft de zaak netjes dichtgetimmerd.'
'Wij waren even helemaal terneergeslagen. Wie doet nou zoiets?', gaat de ondernemer verder. Van de daders, die mogelijk op camerabeelden zijn vastgelegd, is geen spoor te bekennen. Of de politie iets met de beelden kan, weet de Haagse vishandelaar nog niet; daarover heeft de recherche nog niets laten weten.

'Onder invloed van rotzooi'

De ontploffing werd veroorzaakt door twee cobra's. Als dit illegale vuurwerk in je hand ontploft, kun je 'm zomaar kwijtraken. Van de drie cobra's is één niet geëxplodeerd exemplaar door de recherche veiliggesteld.
Wie de daders zijn? 'Ik heb werkelijk geen idee. Vijanden heb ik niet. En als 81-jarige sta ik al met één been in de hemel. Misschien waren ze wel onder invloed van rotzooi en stuff, anders zou ik het ook niet weten.'
Cees Hofland in zijn winkel in betere tijden
Cees Hofland in zijn winkel in betere tijden © Dennis van Schie
Ondertussen nemen passanten een kijkje, een enkeling reikt de helpende hand. Omzet wordt er op eerste en tweede kerstdag niet meer gedraaid, maar dat komt verandering in. Want vlak voordat Omroep West contact opneemt met de visboer, krijgt hij een verlossend telefoontje.
Vanaf donderdag heeft de Hoekse Vishandel namelijk de beschikking over een mobiele viskraam voor de deur, zodat er weer vis verkocht kan worden. Cees: 'Je zou bijna de goedheid in de mens verliezen. Bijna.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!