Hoger beroep om taakstraf voor dood Tara

Tara
Tara © Familie Tara
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de straf voor de schipper van het zeilschip waar de 12-jarige Tara op verongelukte. Het meisje overleed nadat ze geraakt werd door een afgebroken giek. De rechtbank legde de schipper een voorwaardelijke celstraf en een taakstraf op. Het OM vindt deze straf te laag. Zij had een gevangenisstraf en een beroepsverbod geëist.
Direct na de rechtszaak lieten de ouders van Tara al weten de straf veel te laag te vinden. Schipper Daan V. kreeg een voorwaardelijke celstraf van drie maanden een taakstraf van 150 uur. Onbegrijpelijk voor de ouders van het slachtoffer. 'Hij is uitgevaren zonder de regels na te leven en dan een taakstraf? De ouders hebben levenslang en hij komt weg met deze straf. Hij mag gewoon doorvaren.'
Tara overleed op 31 augustus 2022 toen ze met haar school Dalton Den Haag op zeilkamp in Friesland was. Ze was met het schip op weg van Terschelling naar Vlieland. De gebroken giek raakte het achterhoofd van Tara. Ze liep een schedelbreuk op. Reanimatie mocht niet meer baten.

Brede en diepe scheuren

Het schip verkeerde in slechte staat, bleek na het ongeval. De schipper was op de hoogte van de lange brede en diepe scheuren aan de bovenkant van de giek. In de uitspraak liet de rechtbank weten dat hij als ervaren schipper nader onderzoek had moeten laten plegen door een expert.
Door het schip niet tijdig te laten keuren is bovendien 'het risico op een ongeluk verhoogd'. Hij had niet mogen varen met een verlopen keuringscertificaat.

Kans op nieuw ongeluk nihil

Het OM eiste daarom een beroepsverbod voor de schipper. Maar de rechtbank ging hier niet in mee. Volgens de rechters is de kans op een nieuw ongeluk met een nieuwe giek nihil. Vandaar dat de rechtbank een voorwaardelijke gevangenisstraf oplegde.
De ouders van Tara waren het hier niet mee eens. 'Deze schipper heeft laten zien dat hij de verantwoordelijkheid niet aan kan. Wie zegt dat hij dit niet nog een keer doet?'

'Ernstige schuld'

De ouders drongen bij het OM aan op hoger beroep. Het Openbaar Ministerie maakte donderdagmiddag bekend dat ze dit inderdaad hebben ingesteld. Het OM vindt dat de schipper meer schuld heeft dan de rechtbank heeft geoordeeld.
Justitie stelt dat er sprake is van 'ernstige schuld', waardoor de straf hoger zou moeten uitvallen. De rechtbank vond dat de schipper alleen 'aanmerkelijk nalatig' is geweest, waardoor de opgelegde straf lager is dan de strafeis van het OM. Ook gaat het OM in hoger beroep omdat het vindt dat er een beroepsverbod had moeten worden opgelegd.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!