Vreugdevuren al vanavond in brand: vrees voor harde wind op oudejaarsavond

Net als vorig jaar worden de vreugdevuren een dag eerder ontstoken
Net als vorig jaar worden de vreugdevuren een dag eerder ontstoken © ANP
DEN HAAG - De vreugdevuren op Scheveningen, bij Duindorp en in Laak worden al vanavond om 19.00 uur ontstoken. Dat heeft de gemeente Den Haag zaterrdagmorgen bekendgemaakt. De reden is dat op de avond van oud en nieuw harde wind wordt verwacht. Het aftelmoment bij de Hofvijver gaat vooralsnog wel door. Later wordt besloten of daar ook vuurwerk wordt afgestoken.
Het KNMI voorspelt op 31 december, oudjaarsavond, een stevige wind: 7 tot 8 Beaufort. Als dat inderdaad gebeurt, worden de grenzen overschreden die in de vergunningen vastliggen. De verwachting is dat vanavond om 19.00 uur de wind wel binnen de limieten blijft. Daarom kunnen de vuren dan veilig worden afgestoken, stelt de gemeente.
Burgemeester Jan van Zanen heeft de bouwers zaterdagmorgen op de hoogte gesteld van het besluit, dat in overleg tussen de gemeente, politie en Openbaar Minister werd genomen. 'We hebben zeer goed contact met de bouwers van de vreugdevuren en ze begrijpen dit besluit. Op deze manier kunnen de bouwers en belangstellenden, zij het een dag eerder, toch op een voor iedereen veilige manier van deze Haagse traditie genieten', aldus de burgemeester in een verklaring.
De vuurstapels, zoals op Scheveningen, zijn al klaar
De vuurstapels, zoals op Scheveningen, zijn al klaar © Regio15
Na de vonkenregen 2019 op Scheveningen, moeten de bouwers van de vreugdevuren aan strengere eisen voldoen. Zo dienen ze onder meer een vergunning aan te vragen. In deze vergunningen zijn scherpe veiligheidsmaatregelen opgenomen, over bijvoorbeeld de omvang van de vuurstapels en de hoeveelheid wind die er tijdens het ontsteken van de vreugdevuren mag staan.
Volgens de gemeente is er sinds de zomer 'intensief en in goede harmonie' contact met de bouwers.

Aftelmoment

Het aftelmoment op 31 december bij de Hofvijver gaat nog wel door. Of hierbij vuurwerk wordt afgestoken, wordt op de dag zelf besloten. Als de wind te hard blijkt voor het veilig afsteken van vuurwerk, verzorgt de organisator een licht- en lasershow met muziek rond het aftelmoment.
Ook vorig jaar werden de vuren al een dag eerder in brand gestoken vanwege het weer. Toen gingen ze om 23.00 uur in brand. De bouwers blikten desaltniettemin toen positief terug. 'Het is gelukt', aldus de organisatie van het vreugdevuur in Duindorp in 2022. 'We hebben met zijn allen een mooi bouwwerk neergezet en geweldige feestjes gehad.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!