IN BEELD: Duizenden mensen komen vandaag al naar de kust voor de vreugdevuren

DEN HAAG - Duizenden mensen zijn zaterdagavond naar de kust gekomen om daar te zien hoe de brandstapels op Scheveningen en bij Duindorp in brand werden gestoken. De toeschouwers werden eerst getrakteerd op een groot vuurwerk. Vervolgens werd eerst de stapel van Duindorp aangestoken en daarna die van Scheveningen.
De vreugdevuren waren een dag eerder dan gepland. Ze mochten dit jaar niet op oudejaarsavond worden aangestoken omdat er dan harde wind wordt verwacht. In de vergunning die de bouwers sinds enkele jaren moeten aanvragen, is een flink aantal eisen opgenomen. Zo mag er niet te veel wind staan tijdens het ontsteken van de vuren.
Ook vorig jaar vond de gemeente Den Haag het vanwege de verwachte harde wind een te groot risico om de vreugdevuren tijdens Oud en Nieuw door te laten gaan en werd het evenement naar 30 december verplaatst.

Voorwaarden

Sinds de vonkenregen op Scheveningen, in nacht van 31 december 2018 op 1 januari 2019 moeten de bouwers zich aan een groot aantal voorwaarden houden. Zo mag de wind dus niet te hard zijn en mogen de stapels ook niet grote zijn dan 10 bij 10 bij 10 meter.
Op oudejaarsdag wordt beslist of het vuurwerk bij de Hofvijver in Den Haag wordt afgestoken bij het aftelmoment. Als er geen vuurwerk kan worden afgestoken, is er een licht- en lasershow met muziek rond het moment waarop zondag de laatste seconden van 2023 worden afgeteld.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!