Auto's in brand, mobiele eenheid in actie: Den Haag gaat onrustig 2024 in

DEN HAAG - De oudejaarsnacht is onrustig verlopen. Onder meer in Transvaal gooiden mensen vuurwerk naar de politie, waarna de mobiele eenheid moest worden ingezet. Ook brandden meerdere auto's uit. Ongeveer dertig mensen moesten naar het ziekenhuis, onder meer vanwege brandwonden. Lees hier terug hoe de stad 2024 inging.

Haaglanden MC 'behoorlijk vol', meerdere mensen met brandwonden

Het Haaglanden MC in Den Haag beleeft een drukke nacht. Volgens een woordvoerder is de situatie 'zoals gebruikelijk' tijdens de jaarwisseling. Van grote incidenten is vooralsnog geen sprake, aldus de zegsman tegen Omroep West. Tussen 00.00 uur en 02.00 uur zijn ongeveer dertig mensen bij het medisch centrum binnengekomen. 'Dus de afdeling ligt behoorlijk vol', zegt de woordvoerder.
Het gaat niet alleen om mensen met brandwonden, maar ook om bijvoorbeeld mensen die ander letsel hebben opgelopen of die zich benauwd voelen. Volgens de woordvoerder hebben tussen de vijf en tien personen brandwonden opgelopen door vuurwerk. Zij hebben onder meer verwondingen aan hun ogen of benen.

Veel voertuigen in brand

Een politieauto is zwaar beschadigd geraakt bij een brand op het Dr. H.E. van Geldererf in Houtwijk. Hoe de auto in brand kon vliegen, is nog niet duidelijk. De agenten waren niet aanwezig toen het voertuig omstreeks 00.55 uur vlam vatte. De brandweer heeft het vuur geblust, een berger sleepte het voertuig weg.
De politieauto was niet het enige voertuig in de stad dat schade opliep door een brand. Op de Hoefkade in de Schilderswijk vloog om 23.40 uur een auto in brand. Een omwonende bluste het vuur deels. Daarna nam de brandweer het over. De schade aan de auto is groot. Aan Het Zicht in Bouwrust en Vrederust brandde rond 0.25 uur een bestelbus uit. Op het Heeswijkplein in Moerwijk brandde even later ook nog een auto volledig uit. In de Frans Halsstraat is omstreeks 01.00 uur een bestelbus in brand gestoken. Die is compleet verwoest. Om even vuur drie uur gingen in de Lisztstraat in Nieuw Waldeck meerdere auto's in vlammen op. Die stonden aan de achterkant van een flat geparkeerd.

Vuurwerk bij Hofvijver trekt veel mensen

Het was nog lang spannend, maar in de loop van de avond werd bekend dat bij de Hofvijver toch vuurwerk kon worden afgestoken rond middernacht. 'De lokale weersomstandigheden zijn daar goed genoeg om het door te laten gaan', meldde de gemeente via X. Dus konden vele honderden mensen genieten van niet alleen een lasershow, maar ook van vuurwerk. De afgelopen dagen was het onzeker of er vuurwerk kon worden afgestoken omdat het wellicht te hard zou gaan waaien.

ME veegt Anna Blamanplein schoon

De mobiele eenheid van de politie is in actie gekomen rond het Anna Blamanplein in Transvaal. Daar werd brand gesticht en gooiden mensen zwaar vuurwerk naar agenten. De politie heeft ten minste een aanhouding verricht toen iemand vuurwerk gooide naar een van de agenten op een mountainbike die in de wijk aanwezig waren. De ME verzamelde zich op het Kaapseplein en veegde vervolgens het gebied schoon. Daarbij zouden enkele flinke klappen zijn uitgedeeld.
De ME in actie in Transvaal
De ME in actie in Transvaal © Regio15

Auto eindigt op de stoep van een ministerie

Een auto is bijna het ministerie van Economische Zaken en Klimaat binnengereden. Dat gebeurde nadat twee voertuigen met elkaar in botsing kwamen op de kruising van de Theresiastraat en de Prins Clauslaan. Een van de betrokken auto's ramde vervolgens een verkeerslicht uit de grond en kwam tegen de gevel van het departement tot stilstand. De bestuurder van een van de voertuigen is onderzocht in door ambulancepersoneel. En rit naar het ziekenhuis was niet nodig.
Een auto eindigde bijna in een ministerie
Een auto eindigde bijna in een ministerie © Regio15

Explosie bij woning Wolmaransstraat

Een explosie heeft veel schade aangericht bij een portiekwoning aan de Wolmaransstraat in Transvaal. Vermoedelijk werd er bij de woning zwaar vuurwerk afgestoken. Daardoor zijn meerdere ruiten gesprongen en raakte de voordeur ontzet. De bewoners waren thuis toen het explosief afging. Een paar van hen vluchtten via het balkon naar de buren.
Een explosie in de Wolmaransstraat zorgde voor schade aan de ramen en deur van een portiekwoning
Een explosie in de Wolmaransstraat zorgde voor schade aan de ramen en deur van een portiekwoning © Regio15

Cobra's en nitraten in beslag genomen

De politie heeft op oudejaarsdag in een woning aan het Niek Engelschmanpark in de wijk Groente- en Fruitmark een flinke hoeveelheid vuurwerkexplosieven aangetroffen: 69 cobra’s en 420 nitraten. Het vuurwerk is in beslag genomen.
De politie kwam de vuurwerkexplosieven op het spoor nadat agenten een dag eerder in Rijswijk een auto controleerden waarin een aantal vuurwerkexplosieven werd aangetroffen. Verder onderzoek leidde naar de woning van de verdachte, waar nog eens een grote hoeveelheid vuurwerkexplosieven werd gevonden.
De politie wijst erop dat illegaal vuurwerk vaak gevaarlijk is omdat de explosieve massa flitspoeder bevat. Dit is instabiel en kan zelfs door wrijving of statische elektriciteit tot ontbranding komen.

Mark Rutte: 'Elkaar vasthouden'

Demissionair premier en Hagenaar Mark Rutte wenst iedereen op X 'succes en een prachtig 2024'. Hij blikt daarbij kort terug op afgelopen jaar. 'Wat ik heb gemerkt, ook dit jaar weer, is dat er in dit land voor elkaar zijn. Dat we elkaar als het erop aankomt weten vinden. En ik hoop ik hoop ook voor 2024 dat we dat blijven doen en elkaar vasthouden.'
Rutte roept iedereen op om voorzichtig te doen. 'We vieren de komst van het nieuwe jaar, maar wel op een veilige manier.' En de demissionair premier zegt dat hij groot respect heeft voor de politiemensen, brandweerlieden en iedereen van de ambulancediensten. 'Laten we er met elkaar voor zorgen dat ook voor hen de jaarwisseling zo goed mogelijk verloopt.'

Jan in de kleedkamer bij Sjaak

De cabaretier Sjaak Bral luidt bij de collega’s van Omroep West 2023 uit. En aan zo’n show werkt hij een heel jaar, vertelt hij. '1 januari begint voor mij het werk. Dan ben ik elke dag bezig om te kijken of er iets gebeurt wat de oudejaarsconference zou kunnen halen. Dan valt er meer af dan erin zit natuurlijk, maar zo krijg je een goed beeld van het afgelopen jaar. Eind van het jaar eens even gaan kijken wat er is gebeurd, dan ben je te laat. Er is zoveel gaande dat je dat allemaal bij moet houden.'
Natuurlijk, we mogen nog niet te veel onthullen over de inhoud van zijn show. Zelf vertelt Bral dat we gaan lachen om elektrische auto's en statiegeldblikjes. En dat hij politici en klimaatdemonstranten op de hak gaat nemen én het taboe van de overgang wil doorbreken. Of de burgemeester ook kritisch wordt belicht, moeten we nog even afwachten. Wel is duidelijk dat Jan van Zanen onze Haagse cabaretier een bezoekje bracht in de kleedkamer.

Drukte bij de oliebollenkraam

Jan Vermolen, de eigenaar van de bekende oliebollenkraam op de Grote Marktstraat in Den Haag, zag vandaag lange rijen likkebaardende mensen. Hij zegt dat het nog nooit zo druk is geweest op oudejaarsdag als vandaag. 'De mensen staan vier rijen dik.’ Ook bij andere verkooppunten in de stad staan veel mensen.
Een lange rij mensen bij de oliebollenkraam op de Grote Marktstraat
Een lange rij mensen bij de oliebollenkraam op de Grote Marktstraat © Den Haag FM

105 miljoen euro de lucht in

Nederlanders hebben dit jaar voor zo'n 105 miljoen euro aan vuurwerk aangeschaft in eigen land. Dat meldt de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), aldus de NOS. Vorig jaar werd er voor een recordbedrag aan vuurwerk verkocht in Nederland: 110 miljoen euro. De afgelopen drie dagen mocht er in ruim 900 winkels vuurwerk worden verkocht worden. Oudejaarsdag is dit jaar geen verkoopdag omdat het op een zondag valt.
De politie maakte eerder al bekend dat er dit jaar veel minder illegaal vuurwerk in beslag genomen dan anders. Dat komt vooral omdat er geen megavangsten zijn gedaan, zoals in de afgelopen jaren. In totaal nam de politie dit jaar ruim 60.000 kilo vuurwerk in beslag in Nederland. In 2022 was dat 110.000 kilo en het jaar ervoor zelfs 205.000 kilo.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!