Branden, opstootjes en geweld: hulpdiensten hadden een drukke, maar 'beheersbare' oudejaarsnacht

De ME in actie in Transvaal
De ME in actie in Transvaal © Regio15
DEN HAAG - De hulpdiensten moesten afgelopen oud en nieuw vele honderden keren uitrukken voor branden, opstootjes en gewonde mensen. Een school liep door een brand grote schade op, een agent kreeg een kopstoot, de ME moest op meerdere plekken worden ingezet. Ondanks die drukte is de jaarwisseling wel 'beheersbaar' verlopen, aldus de gemeente.
De brandweer moest tijdens oud en nieuw meer dan 300 keer uitrukken, voornamelijk om autobranden en kleine brandjes te blussen. De ambulance kwam 160 maal in actie. Meer dan vijftig mensen kwamen terecht op de Spoedeisende Hulp van het Haaglanden Medisch Centrum.
De politie registreerde 175 incidenten. In totaal werden 29 mensen aangehouden. Ook moest de mobiele eenheid een aantal keren 'kleinschalig en kortstondig' optreden, vanwege opstootjes op de Marktweg, het Anna Blamanplein en de Maarsbergenstraat, maakte de gemeente vandaag officieel bekend.
Op de Dr. H.E. van Gelderlaan werd een politievoertuig in brand gestoken en werden agenten aangevallen. Elders in de stad raakte een agent gewond toen hij een kopstoot kreeg van een aangehouden verdachte. De Anne Frankschool in stadsdeel Escamp liep bij door een brand en door vernieling grote schade op. In verband hiermee zijn inmiddels enkele mensen aangehouden.

Grote waardering

Burgemeester Jan van Zanen laat in een verklaring weten 'trots' te zijn op het optreden van de hulpdiensten tijdens de jaarwisseling. En hij heeft 'waardering' voor alle mensen die actief waren om de stad veilig te houden. Van Zanen: 'Ik ben onder de indruk van de professionaliteit van iedereen die aan het werk is geweest en ik ben dankbaar voor hun inzet om de stad deze nacht veilig te houden.'
De burgemeester betreurt echter dat deze hulpverleners ook regelmatig het slachtoffer werden van agressie. 'Tot mijn spijt moet ik constateren dat ook dit jaar hulpverleners weer te maken kregen met geweld. Geweld tegen hulpverleners is volstrekt onaanvaardbaar. Hulpverleners moeten hun werkzaamheden te allen tijde ongehinderd kunnen uitvoeren.'

Vuurwerkvrije zones

Ook in de 52 vuurwerkvrije zones ging het niet altijd goed. Die zones lagen vooral in natuurgebieden en plekken met veel dieren. Verder besloot de gemeente dat er in de wijken Bohemen Meer en Bos, Vogelwijk, Archipelbuurt, Benoordenhout, Zeeheldenkwartier en Regentessekwartier een vrijwillig vuurwerkverbod van kracht was. Desondanks werd op sommige van deze plaatsen veel vuurwerk afgestoken.
De gemeente gaat de komende tijd in samenwerking met de veiligheidsregio en verschillende hulpdiensten de jaarwisseling uitgebreid evalueren om lessen te trekken voor volgend jaar. 'Daarbij zullen we ook het effect van de instelling van de vuurwerkvrije wijken en zones bezien', aldus de burgemeester.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!