Duizenden mensen starten 2024 met nieuwjaarsduik Scheveningen

Mensen rennen op Nieuwjaarsdag voor de traditionele nieuwjaarsduik de zee in bij het strand van Scheveningen
Mensen rennen op Nieuwjaarsdag voor de traditionele nieuwjaarsduik de zee in bij het strand van Scheveningen © ANP / Robin Van Lonkhuijsen
DEN HAAG - Waar de een nog in zijn bed lag, stond de ander al op het Scheveningse strand te springen. Duizenden mensen deden maandag traditiegetrouw weer mee aan de nieuwjaarsduik. Klokslag 12.00 uur renden ze de zee in.
De duik vond voor het eerst sinds het bestaan ervan niet plaats voor het Kurhaus, omdat de boulevard daar is opengebroken. In de loop van de ochtend werd het al steeds drukker op het strand van Scheveningen. Voor sommigen na een kort nachtje. 'De alcohol van gisteren zit er nog in! Ik heb het naar mijn zin. Ik heb me niet voorbereid. Gewoon erin, die hard!', vertelt een man die al in zijn blote bast klaarstaat.
De meeste andere mensen probeerden zich in de minuten voor het startschot gegeven werd juist nog warm te houden, met mutsen, handdoeken en dikke (bad)jassen. En er werd vooral een hoop gedanst en gesprongen op de muziek die keihard uit de speakers kwam. 'Mensen zijn blij, uitgelaten. Het is te vergelijken met carnaval', zegt organisator Alex. Achter hem kwam ondertussen een polonaise voorbij.

Van Limburg naar Den Haag

Mensen uit het hele land trokken zoals elk jaar naar Scheveningen voor de duik. 'We moeten het toch maar een keer doen. Ik kom uit Limburg, om kwart voor zeven zaten we in de auto', vertelt een vrouw. Een van haar jonge kinderen zegt: 'Het lijkt me een hele leuke ervaring.'
Maar niet alleen mensen uit heel Nederland, ook uit de rest van de wereld kwamen ze naar het Scheveningse strand. Van Ierland tot Chili en van Duitsland tot Nieuw-Zeeland. De Nederlandse Nick nam zijn Amerikaanse vrouw mee. 'I thought he was crazy!' reageert ze, maar toch ging ze mee.

7 graden Celsius

Om 12.00 uur klonk dan eindelijk het startschot en renden de duizenden mensen de zee in. Watertemperatuur van vanochtend: zeven graden. 'Het was heerlijk koud, de perfecte start om het jaar te beginnen', aldus de eerste man die het water weer uitkwam. 'Het was geweldig! Ik heb het voor mijn vriendinnen gedaan die me door dik en dun steunen!' schreeuwt een vrouw uitgelaten.
Ook een traditie bij de duik, de kleurrijke figuren en kostuums. Zoals dit jaar een mevrouw in boevenpak en iemand met een zeemeerminnenstaart. Verslaggever Pim Markering hield het bij een Omroep West-badjas, die uitging toen ook hij een duik in het water nam. 'Volgend jaar maar weer?' sluit hij af.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!