Extinction Rebellion gaat opnieuw demonstreren in Den Haag: marsen door de stad naar de A12

Actievoerder van Extinction Rebellion lopen richting de Eerste Kamer
Actievoerder van Extinction Rebellion lopen richting de Eerste Kamer © Den Haag FM
DEN HAAG - Klimaatactivisten willen op zaterdag 3 februari de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag weer blokkeren uit protest tegen de steun van de overheid aan de fossiele industrie. Extinction Rebellion heeft maandag aangekondigd dat actievoerders op die dag om 12.00 uur vanaf verschillende plekken in de stad 'in langzaam tempo' een mars gaan lopen over de openbare wegen richting de A12.
Extinction Rebellion zegt hiermee de druk op de politiek verder op te willen voeren. 'Het onrechtvaardige beleid van de overheid om miljarden aan belastingkorting uit te delen aan grote vervuilers moet stoppen', aldus een woordvoerder bij de aankondiging boven de tunnelbak van de A12 in Den Haag.
In zijn aankondiging zet de woordvoerder deze vervuilers tegenover normale burgers. 'Dit beleid zorgt ervoor dat fossiele industrieën profiteren van gewone mensen', zegt hij. 'Het kan niet zo zijn dat de gewone mensen zich blauw betalen aan hun energierekeningen en deze industrieën miljarden euro's aan kortingen krijgen. Jan modaal, mkb’ers en arme mensen lijden onder deze subsidies en dat moet echt veranderen.'

Vervolg demonstraties juli

Activisten van Extinction Rebellion bezetten sinds 6 juli vorig jaar met grote regelmaat de A12. Vanaf september werd de weg zelfs iedere dag voor kortere of langere tijd decor voor een demonstratie. De demonstranten wilden daarmee bereiken dat er een einde komt aan fossiele subsidies. Hoewel de protesten door de gemeente werden verboden, gingen ze toch door. Op sommige dagen werden meer dan duizend demonstranten gearresteerd.
Toen de Tweede Kamer eind vorig jaar een motie aannam waarin het demissionaire kabinet werd gevraagd om scenario's op te stellen voor de afbouw van de fossiele subsidies, schortte de beweging de acties op.

Niet gebeurd

Maar vandaag maakte XR bekend dat er toch actie wordt gevoerd in Den Haag. Reden is dat kabinet had voor januari met de scenario's moeten komen, maar dit is niet gebeurd. 'We hebben nog niks gehoord. Sterker nog, de Eerste Kamer heeft in september tegen het afschaffen van twee subsidies gestemd. Het is duidelijk, de politiek trekt zich terug.'
De actiegroep vindt ook uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen reden om nieuwe acties te starten. XR verwacht dat het nieuwe kabinet het klimaat niet hoog op het prioriteitenlijstje heeft staan.
Na de aankondiging begonnen enkele tientallen klimaatactivisten aan een wandeltocht over de weg naar de Eerste Kamer in Den Haag. 'Daar wordt een boodschap achtergelaten voor de Kamerleden die over een week terugkomen van hun reces', aldus de woordvoerder, die niet wil zeggen wat voor boodschap dat dan is. Deze tocht maandag ziet XR als een soort 'voorproefje' in aanloop naar 3 februari.
Extinction Rebellion kondigt nieuwe demonstraties aan
Extinction Rebellion kondigt nieuwe demonstraties aan © Den Haag FM

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!