Man moet anderhalf jaar de cel in voor plaatsen van cashtraps, vindt het Openbaar Ministerie

Zo ziet een cashtrap eruit
Zo ziet een cashtrap eruit © politie
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie wil dat een man uit Roemenië anderhalf jaar de cel in gaat omdat hij zogeheten cashtraps plaatste. Dat deed de man onder meer bij pinautomaten op het Kerkplein in Den Haag.
Een cashtrap is een afdekplaatje dat over de pinautomaat wordt geplaatst. Als daarna iemand probeert geld te pinnen, blijft dat vastzitten. Met als gevolg dat het lijkt alsof er niets uit de automaat is gekomen. Nadat de pinner zonder geld is weggelopen, wordt de cashtrap met de biljetten weer verwijderd.
De cashtraps zorgden onder meer in Den Haag voor veel onrust. Mensen verloren het geld dat ze wilden pinnen en in de media riep de politie mensen op goed uit te kijken als ze geld gingen pinnen.

600 euro buit

De politie kon de 39-jarige man uit Roemenië zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland op 28 september van dit jaar in Rotterdam aanhouden. Hij was toen ook bezig met een cashtrap. Via videobeelden kon worden aangetoond dat hij daarvoor al vijf keer had toegeslagen op het Kerkplein in Den Haag. In totaal zou hij minstens tien keer hebben geprobeerd zo'n trap te plaatsen. De man bekende bij de politie en verklaarde ongeveer 600 euro te hebben buitgemaakt.
Volgens het Openbaar Ministerie is sprake van 'mobiel banditisme', dat is een strafverzwarende omstandigheid. Criminelen plegen dan steeds soortgelijke delicten op verschillende plaatsen, om zo hopelijk buiten beeld te blijven.
De officier van justitie eiste tijdens de rechtszaak tegen de man een gevangenisstraf van achttien maanden. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!