Man bekent diefstal loten ter waarde van 10.000 euro: 'Niet goed te praten'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Een 30-jarige Hagenaar zou vorig jaar voor bijna 10.000 euro aan TOTO-loten hebben gestolen bij supermarkten in de regio Haaglanden. Hij bekende de diefstallen in de rechtbank. 'Het is niet goed te praten', zei hij. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste een gevangenisstraf van een half jaar, waarvan 125 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 120 uur.
De loten werden gestolen uit supermarkten in Naaldwijk, Poeldijk, Hoek van Holland en Den Haag. Mehmet O. wist hier in de periode van maart tot midden augustus meerdere malen loten van de verkoopbalies weg te grissen.
Eén keer zou een winkelmedewerker een verwonding aan haar vinger hebben opgelopen toen hij de loten uit haar handen trok.

Tanken zonder betalen

De Hagenaar wordt daarnaast verdacht van het stelen van brandstof, rondrijden met een valse kentekenplaat en heling van gestolen kentekenplaten. Tankstations in Wateringen, Den Haag en Rijswijk zouden in 2022 meerdere keren het doelwit van de Hagenaar zijn geweest.
In totaal zou hij vier keer hebben getankt zonder te betalen. Het gaat volgens de rechtbank om bedragen van zo'n 100 euro per keer.

In financiële moeilijkheden

De 30-jarige O. zei woensdag dat hij spijt heeft van het stelen van de loten. 'Ik had het financieel erg moeilijk. Ik had te maken met dubieuze opdrachtgevers die me niet uitbetaalden. Ik had geen buffer en kon mijn vaste lasten niet dekken. Ik dacht: dan doe ik het op deze manier. Maar het is niet goed te praten. Destijds heb ik echt een fout gemaakt', zei O.
In de gevangenis, waar hij na zijn aanhouding 55 dagen moest zitten, kon de Hagenaar naar eigen zeggen 'goed nadenken over zijn daden'. 'Ik dacht: dit is niet wie ik ben. Dit is niet het pad dat ik wil bewandelen. Het is stom, stelen is gewoon niet goed te praten en er zit geen toekomst in. Ik wil trouwen, heb een baan. Daar zie ik toekomst in.'

Op camerabeelden te zien

Hij ontkende wel dat hij iets met de gestolen kentekenplaten te maken had die in zijn auto waren gevonden en dat hij brandstof had gestolen. Het OM vond hem hier woensdag wel schuldig aan.
Hij zou op camerabeelden te zien zijn en werd door de politie aangehouden toen hij met een vals kenteken rondreed. In totaal heeft hij volgens justitie achttien strafbare feiten gepleegd. Over twee weken wordt er uitspraak gedaan.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!