Podcast: Rechter zet streep door plannen voor Zuidwest en vragen over verdwenen camera's

© The Hague and Partners
DEN HAAG - In de eerste podcastaflevering van Den Haag FM Deze Week in 2024 is er veel te bespreken. Zo zijn de eerste asielzoekers vertrokken uit het hotel op Kijkduin, zijn er problemen bij de megaverbouwing in Zuidwest en is het de vraag waarom camera's van Chinese makelij zijn verdwenen uit de stad.
Deze week zijn de eerste asielzoekers die in het hotel op Kijkduin zaten, vertrokken. Ze mogen er tot 15 januari blijven. Ongeveer twintig asielzoekers zijn deze week weggegaan, de rest zal later vertrekken. De asielzoekers werden eind november geplaatst in het hotel, omdat het aanmeldcentrum in Ter Apel overvol was.
Het was ook de week waarin duidelijk werd dat er problemen zijn bij de vernieuwing van Zuidwest: de rechter heeft een streep gezet door het bestemmingsplan Steenzicht en Ruimzicht, terwijl de werkzaamheden al zijn begonnen.
De bewonersorganisatie Bouwlust-Vrederust stapte naar de Raad van State en die veegde het bestemmingsplan van tafel. Volgens de rechter heeft de gemeente in de plannen onvoldoende parkeerplekken geregeld. Ook dreigt de kwaliteit van het groen in de wijk achteruit te gaan en houdt de gemeente geen rekening met de egels, een bedreigde diersoort, die in het gebied leven.
De eigenaar van het stuk grond naast Sunny Court wil 'daar een straat neerzetten met vijf woningen en daar dan natuurlijk winst uit halen', zegt een van de tegenstanders van het plan. Zij willen niet dat het braakliggende stuk grond naast tuinpark Sunny Court wordt gebruikt voor nieuwbouw.
'Sunny Court is een klein schattig parkje met veel oude bomen en beschermde diersoorten zoals vleermuizen en egels. Het is er rustig met veel soorten vogels, zoals uilen en spechten. We willen die natuur behouden, dat is zo belangrijk voor Den Haag.'
Dat de beveiligingscamera's uit de stad zijn verdwenen roept vragen op bij de VVD. De camera's werden in 2020 geplaatst, maar drie jaar later zijn ze alweer weggehaald, terwijl ze nog tot 2026 zouden blijven hangen.
De apparatuur was van het Chinese bedrijf Huawei en de VVD wil daarom weten wat er is gebeurd dat de camera's zijn verdwenen. De partij maakt zich zorgen over het gebruik van Chinese apparatuur binnen de veiligheidsregio Haaglanden, maar is ook benieuwd naar de reden voor het weghalen van de camera's.
En omdat het de eerste editie van 'Den Haag FM Deze Week' is blikken we ook nog even terug op de feestdagen. Zo was er met Kerst ruzie in een Italiaans restaurant. We kijken ook nog naar de jaarwisseling waarbij het vuurwerkverbod in zes wijken tot een twijfelachtig succes heeft geleid en de brandweer moest honderden keren in actie komen tijden oud en nieuw.
Heb je tips voor mooie verhalen of leuke activiteiten? Geef dat dan door via denhaagfm.nl of op een van de socials.
De podcast van Den Haag FM is te vinden op Spotify en Podimo. Of beluister hem in de player hieronder.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!