Ans (77) die door een overvaller werd overreden alsnog overleden

Ans in het ziekenhuis nadat ze was beroofd
Ans in het ziekenhuis nadat ze was beroofd © Omroep West
DEN HAAG - Ans, de Haagse die in augustus door een overvaller werd overreden, is overleden. Ans had in de afgelopen dagen ademhalingsproblemen. Die waren volgens haar familie een gevolg van de overval. Ze is 77 jaar geworden.
Ans werd op 16 augustus beroofd van haar tas bij het De Savornin Lohmanplein in Bohemen en Meer en Bos. Op de bewuste dag rekent zij een bloemetje en een kaart af voor haar dochter en schoonzoon in het winkelcentrum aan het plein. Buiten slaat de dader toe. Hij steelt haar tas. Ans rent vervolgens schreeuwend achter de dief aan en probeert hem te stoppen.
De man springt in een auto. Maar Ans aarzelt niet en gaat voor het voertuig staan staan. Vervolgens geeft de dader gas. De bejaarde vrouw komt onder het voertuig terecht. Zij raakt zwaargewond en wordt naar het Westeinde ziekenhuis gebracht. Daar ondergaat zij met succes meerdere operaties zodat ze haar benen kan behouden.

Niet gezien

De verdachte, de 41-jarige Hamse D. uit Poortugaal, beweert dat hij Ans niet had gezien toen hij wegreed, aldus diens advocaat in november bij Haagse rechtbank. 'Hij vindt het verschrikkelijk wat er is gebeurd en hij is blij dat ze het kan navertellen, want het had veel erger kunnen aflopen', aldus de advocaat toen.
Het Openbaar Ministerie en de familie van het slachtoffer lieten tijdens de zitting weten niks te geloven van de verklaring van de verdachte. 'Onbegrijpelijk. Ze heeft geroepen, is achter hem aangelopen, voor zijn auto gesprongen. Het kan niet dat hij haar niet heeft gezien', aldus de dochter van Ans, Désirée van de Bos.
Ook persofficier van justitie Martine Groeneveld noemt de verklaring ongeloofwaardig: 'Ans stond echt voor de motorkap, face to face met de bestuurder. Dan is het ongeloofwaardig dat je haar niet hebt gezien.'

Nooit meer de oude

De afgelopen tijd blijkt dat Ans nooit mee helemaal de oude zou worden. Ze werkt in een revalidatiecentrum aan haar herstel. 'We moeten kijken naar de toekomst en daar reëel in zijn. Ze is door de aanrijding hulpbehoevend geworden', vertelt haar schoonzoon in september.
Een droeve bijkomstigheid is ook nog dat terwijl zij in het revalidatiecentrum verblijft, haar woning wordt leeggeroofd door inbrekers. 'Haar wonden genezen wel, maar ze is nog steeds heel erg angstig en dat heeft een enorme weerslag op haar. We zijn daar heel erg verdrietig over', aldus haar dochter.
De 77-jarige Ans had voordat zij werd beroofd al een zwakke gezondheid. Mede daardoor had zij moeite om te herstellen. Haar familie is vrijdag samengekomen bij Ans. Ze overleed zaterdagmiddag, meldt haar familie aan Omroep West.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!