Tientallen daklozen slapen in winteropvang vanwege lage nachttemperaturen

In het leegstaande schoolgebouw aan de Rooseboomstraat worden daklozen opgevangen
In het leegstaande schoolgebouw aan de Rooseboomstraat worden daklozen opgevangen © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Het Leger des Heils heeft in de koude nacht van vrijdag op zaterdag vijftien daklozen van straat gehaald en naar de nachtopvang aan de Rooseboomstraat in Bezuidenhout gebracht. De opvang ging vrijdagavond al open vanwege de lage temperaturen. In totaal sliepen er 57 mensen in de opvang, en het Leger des Heils verwacht dat dat cijfer snel zal oplopen.
Omdat de temperatuur vrijdagnacht onder het vriespunt zou dalen, werd de winterkouderegeling ingesteld. Het is met die kou namelijk té gevaarlijk om buiten te slapen. Het besluit dat de winterkouderegeling van kracht was, werd genomen door de GGD's van de grote vier steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Het Leger des Heils reed met busjes rond om daklozen op te halen.
Volgens Tamara van der Spek van het Leger des Heils is het aantal nachtslapers gemiddeld vergeleken met de vorige openstelling van de opvang deze zelfde winter. Tegelijkertijd verwacht de organisatie dat dat aantal de komende dagen naar verwachting 'snel zal oplopen door de naderende kou, en dat we mogelijk snel richting de 100 deelnemers zullen gaan op zondag- of maandagavond.'

Maatwerk

Die 100 deelnemers is ook het maximaal aantal dak- en thuislozen die met de winterkouderegeling opgevangen kunnen worden. 'Indien wij de 100 deelnemers naderen, staan we in nauw contact met de Gemeente om over eventuele opschalen te spreken. Dat is maatwerk.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!