Oud-dakloze Jeroen spreekt wereldleiders toe in Davos: 'Dat leven gun ik mijn ergste vijand niet'

Jeroen Nederveen is onderweg naar Davos
Jeroen Nederveen is onderweg naar Davos © Jeroen Nederveen
DEN HAAG - Als er een boodschap is die hij de wereldleiders in Davos wil meegeven, dan is het wel dat er een groot verschil is tussen een huis en een thuis. 'Een huis kan je in zitten en in een thuis niet. Net als met de liefde, de liefde kan je niet kopen', zegt Jeroen Nederveen. 'Terwijl een thuis zo belangrijk is voor je mentale welzijn, voor wie je bent, waar je staat. Het is een plek waar je jezelf kan zijn, waar je je geen zorgen hoeft te maken.'
De 46-jarige Hagenaar is deze maandagmorgen begonnen aan een lange reis naar Zwitserland. Terwijl hij zijn verhaal doet in het radioprogramma Bob Staat Op, stapt hij in de bus voor de eerste etappe.
Nederveen is als ervaringsdeskundige gevraagd om in Davos tijdens het World Economic Forum aan de topmensen van bedrijven, politiek en hulporganisaties te vertellen hoe het is om dakloos te zijn. Het eerste deel van de reis gaat nog met het openbaar vervoer. Het laatste deel wandelt hij. Die tocht is onderdeel van The Great Walk.
Samen met vijf andere daklozen uit verschillende delen van de wereld legt hij het stuk van 150 kilometer tussen Zurich en Davos te voet af om daarmee aandacht te vragen voor dakloosheid. Onderweg slapen ze in tentjes. En omdat het in Zwitserland koud kan zijn, ging daar een flinke training aan vooraf. Zo zat Nederveen in ijsbaden om zich voor te bereiden. Toch heeft hij nog niet helemaal het gevoel klaar te zijn voor die ervaring. 'Maar we doen het gewoon. Ook al is het daar nu veel kouder en ligt er ook veel meer sneeuw dan normaal.'

Veel stress

Nederveen had een succesvol leven. Werkte in de ICT. Maar toen zijn moeder en vriendin overleden, ging ook zijn eigen zaak failliet en belandde hij uiteindelijk op straat. Hij sliep onder meer in het Haagse Bos en de duinen van Meijendel. Een leven zonder privacy, met veel stress. 'Dat leven gun ik mijn ergste vijand niet,' vertelt hij.
Nederveen ontdekt in die tijd dat er eigenlijk veel meer daklozen zijn dan iedereen denkt. Bijvoorbeeld omdat mensen die geen eigen woning hebben en tijdelijk bij vrienden of familie op de bank slapen veelal buiten beeld blijven. En omdat in de officiële cijfers mensen onder de 18 en boven de 65 niet worden meegeteld.
Hij wil bovendien nog iets anders uit de weg hebben, vertelt hij in Bob Staat Op. Het beeld dat veel buitenstaanders van daklozen hebben dat het bijvoorbeeld gaat om mensen met een alcohol- of drugsprobleem, klopt totaal niet. De grens tussen een veilig dak boven je hoofd en slapen onder lap plastic in een park, is heel dun.

Wennen

Inmiddels heeft Nederveen wel weer een sociale huurwoning, maar dat blijft wennen. Het idee dat dit zo maar weer voorbij kan zijn blijft in zijn hoofd zitten. Mede daarom werkte hij ook aan een in zijn eigen woorden 'allesomvattend plan' voor de woningmarkt. Die dient compleet anders te worden benaderd, is zijn idee. Zo moet er een landelijke woningbouwvereniging komen en wil hij dat boeren worden benaderd om op hun land tiny houses neer te zetten, om maar een paar voorbeelden te noemen.
Die plannen die hij onder meer publiceert via LinkedIn en een eigen website zorgden ervoor dat hij nu naar Davos kan om de wereldleiders toe te spreken over zijn ervaringen.
Nederveen: 'Wat de straat met je doet, verwerk je niet snel. Ik hoop niet dat andere mensen hoeven voelen of meemaken wat ik heb meegemaakt. Ik heb nu wel weer een huis, maar het zit nog steeds in mijn achterhoofd: het kan zo snel gaan, het kan voorbij gaan.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!