Lekkage in gemeentearchief door werkzaamheden rond het stadhuis

De bestrating bij de ingang van het stadhuis wordt vervangen. Daardoor ontstonden lekkages
De bestrating bij de ingang van het stadhuis wordt vervangen. Daardoor ontstonden lekkages © Den Haag FM
DEN HAAG - De werkzaamheden bij de ingang van het stadhuis hebben geleid tot lekkage in de kelder van de Centrale Bibliotheek aan het Spui. Daar staat een deel van het gemeentelijk archief. Als gevolg van de lekkage is een aantal dozen nat geworden. De spullen in de kelder moesten tijdelijk worden beschermd met zeilen. Inmiddels is het gevaar geweken, stelt een woordvoerder van de gemeente. Er zou ook 'geen noemenswaardige schade' zijn ontstaan.
Eind november ontdekten medewerkers van het gemeentearchief dat het lekte in de ruimte onder de centrale bibliotheek, melden bronnen aan Den Haag FM. Die lekkages waren het gevolg van de werkzaamheden rondom het stadhuis. Eind vorig jaar werd aan de voorkant van het stadhuis begonnen met het wegslopen van alle tegels. Daarvoor werd door de aannemer vaak zwaar materieel ingezet.
Bij de klus ontstond een aanzienlijk lek, maar grote schade is voorkomen. 'Het water wordt weggepompt en we monitoren de situatie dag en nacht', aldus een woordvoerder van de gemeente in november. 'Dankzij tijdig en adequaat optreden is er geen noemenswaardige schade aan het archief.' Volgens hem zijn drie archiefdozen nat geworden, maar bleef de inhoud zelf droog.

Zeilen

Pas in de loop van december zijn de lekken in het archief gedicht. Net voor de kerstvakantie meldde de gemeente dat het lekken was gestopt, maar dat vanwege de doorlopende werkzaamheden nog wel werd gecontroleerd of er geen nieuwe problemen ontstonden. Voor de zekerheid werden ook plastic zeilen over de dozen van het archief gelegd om ze te beschermen. Verder werd de luchtvochtigheid en de temperatuur regelmatig gemeten. De waarden hiervan voldoen volgens de gemeente aan de normen.
Inmiddels is duidelijk dat het niet meer lekt en het archief de laatste tijd droog is gebleven. De zeilen worden nu ook weer verwijderd om het archief weer vrij te geven.

Nederlands Muziek Instituut

Het deel van het archief dat getroffen is door de lekkages betreft voornamelijk een deel van de collectie van het voormalig Nederlands Muziek Instituut, aldus de gemeente. Ook staat er een deel van wat het 'semi-statisch archief' van de gemeente Den Haag wordt genoemd. Dit zijn stukken die niet meer actief worden gebruikt, maar die nog niet opgenomen zijn in het gemeentearchief.
Het vervangen van de bestrating rond het stadhuis leidde ook al eerder tot flinke problemen. Zo werd in april vorig jaar duidelijk dat de kosten flink opliepen. De werkzaamheden waren aanvankelijk begroot op 2,6 miljoen euro. Maar de verwachting was toen dat dit bedrag zou 'verdubbelen'.

Veel langer

Het vernieuwen van de bestrating begon aan de achterkant van het stadhuis. Daar duurden de werkzaamheden veel langer dan gepland. Met als gevolg klagende ondernemers die zagen dat hun zaak veel minder goed bereikbaar was.
Het college van burgemeester en wethouders moest in april vorig jaar eveneens constateren dat er 'ernstige gebreken' waren gevonden waarna het werk tijdelijk werd stilgelegd. Ook hierbij speelden vocht en dreigende lekkages een rol.
De vernieuwing van de bestrating rondom het stadhuis begon in september 2022. De bedoeling was aanvankelijk dat het werk klaar zou zijn in oktober 2023. Reden voor de operatie was dat de oude zwarte stenen moesten worden vervangen. Die gingen snel stuk en werden ook glad bij nat weer. De oude bestrating wordt vervangen door lichtbruin natuursteen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!