Man (65) moet jaar de cel in voor gooien champagnefles naar agent tijdens jaarwisseling

Ongeregeldheden in de Koppelstokstraat tijdens de jaarwisseling
Ongeregeldheden in de Koppelstokstraat tijdens de jaarwisseling © District8
DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft een 65-jarige Hagenaar veroordeeld tot een jaar cel voor het gooien van een champagnefles naar een agent van de Mobiele Eenheid (ME) tijdens de jaarwisseling van 2022 naar 2023. Het oordeel van de rechter valt fors lager uit dan de drie jaar cel die het Openbaar Ministerie vorige maand eiste.
Op 1 januari 2023 moest de Mobiele Eenheid (ME) uitrukken naar de Koppelstokstraat in Scheveningen. Die buurt was volgens de rechtbank 'door vreugdevuren een waar slagveld was geworden.' Daar werden de agenten geconfronteerd door de Hagenaar. De man stond aanvankelijk recht tegenover de agenten, maar bewoog zich daarna naar een 'verdekte positie' en gooide hij de fles naar het hoofd van de agent. Hij werd geraakt en liep verwondingen aan zijn gezicht op.
Bij het bestuderen van de camerabeelden van de bewuste nacht werd de man door twee politieagenten herkend. Hij had in het verleden al eerder aanvaringen gehad met de politie, en de agenten herkenden hem van een aanhouding waarbij zij de man langere tijd hadden gesproken. In april 2023 werd de man in zijn woning aangehouden. Hij ontkent de fles te hebben gegooid.

Agent nam ontslag

De rechtbank zag dat anders, en vond het bewezen dat de man wel degelijk de fles naar de agent heeft gegooid. De herkenning door de agenten zou door meerdere bewijsmiddelen ondersteund worden, zoals de jas die de man op de camerabeelden droeg. Diezelfde jas droeg hij tijdens de aanhouding waarbij de agenten betrokken waren. Daarnaast werd de man ook nog eens door een vriend op de beelden herkend.
De getroffen agent is na het incident gestopt met het politiewerk 'door de angst nogmaals op de zwakke plek van het litteken te worden geraakt'. Dat de agent nog altijd veel last heeft van de mishandeling en het daardoor ontstane litteken, rekent de rechtbank de man zwaar aan. 'Hij wordt daardoor nog dagelijks aan het zinloze geweld herinnerd.'

Celstraf en schadevergoeding

Het Openbaar Ministerie eiste tijdens de zitting, twee weken geleden, 36 maanden celstraf voor de man. Daar ging de rechter niet in mee. 'Dat het feit is begaan tegen een agent in functie tijdens de jaarwisseling, werkt strafverzwarend. Ook heeft de rechtbank gekeken naar wat in vergelijkbare zaken door rechters is opgelegd. De rechtbank komt daarom tot een veel lagere straf dan door het Openbaar Ministerie was geëist en vindt een gevangenisstraf van 12 maanden passend en geboden.'
Naast zijn celstraf moet de man de agent een schadevergoeding betalen van bijna 4.000 euro.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!