'Van euforie tot vertwijfeling': dit zijn de winnaars van de Nieuwsfoto en Sportfoto 2023

De Nieuwsfoto van 2023 juryprijs
De Nieuwsfoto van 2023 juryprijs © Sem van der Wal
DEN HAAG - De jury en het publiek hebben gesproken: de winnaars van de prestigieuze prijzen Nieuwsfoto en Sportfoto 2023 zijn bekend. 'De winnende foto’s tonen het vermogen van deze vakfotografen om beslissende momenten vast te leggen, van euforie tot vertwijfeling. Ze tekenen een jaar van onverwachte valpartijen en verrassende winnaars, zowel in de sport als in de politiek', zegt Tjeerd de Boer, directeur van Stichting Nieuwsfoto.
De Nieuwsfoto van 2023-juryprijs gaat naar fotograaf Sem van der Wal, die een krachtig moment wist vast te leggen. Op zijn bekroonde foto staan Dilan Yesilgöz (VVD), Caroline van der Plas (BBB), Pieter Omtzigt (NSC), Geert Wilders (PVV) en Mona Keijzer (BBB) in de Kamer na de verkiezingen. De jury gelooft dat deze foto de politieke aardverschuiving en de belangrijkste gebeurtenis van het jaar het beste verbeeldt.
De publieksprijs voor de beste Nieuwsfoto van het Jaar gaat naar Pim Ras, die de huldiging van Feyenoord op de Coolsingel in Rotterdam vastlegde na het behalen van het landskampioenschap. Bijna 13.000 mensen brachten hun stem uit voor deze prijs.
Het kampioenschap van Feyenoord, gevierd op de Coolsingel
Het kampioenschap van Feyenoord, gevierd op de Coolsingel © Pim Ras

Juryprijs voor Sportfoto van 2023

In de categorie Sportfoto van het Jaar ging de juryprijs naar Robin van Lonkhuijsen. Hij maakte de indrukwekkende foto van Sifan Hassan na haar val in de finale van de 10.000 meter op het WK atletiek in Boedapest.
Sifan Hassan na haar val in de finale van de 10.000 meter op het WK atletiek in Boedapest
Sifan Hassan na haar val in de finale van de 10.000 meter op het WK atletiek in Boedapest © Robin Lonkhuijsen
De publieksprijs voor de Sportfoto van 2023 gaat naar Tom Bode, wiens foto Lutsharel Geertruida laat zien na zijn winnende doelpunt in de klassieker tegen Ajax in de Johan Cruyff Arena.
Lutsharel Geertruida na zijn winnende doelpunt in de klassieker tegen Ajax in de Johan Cruyff Arena
Lutsharel Geertruida na zijn winnende doelpunt in de klassieker tegen Ajax in de Johan Cruyff Arena © Tom Bode

Foto's te zien in Atrium

De honderd beste foto's worden tentoongesteld in het Atrium van het stadhuis tot en met 29 januari. Daarna zijn de twintig genomineerde foto's tot en met 14 april te bewonderen bij Beeld & Geluid in Den Haag. De winnaars van de Nieuwsfoto en Sportfoto van het Jaar ontvangen een prijs ter waarde van 5.000 euro.
Deze fotoverkiezing wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Nieuwsfoto en mede gesponsord door de Gemeente Den Haag, Nederlandse Loterij, Sony, Cameraland, DPG Media, ANP, Beeld & Geluid en de Nederlandse Sportpers (NSP).

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!