Twee bekende Indonesische restaurants failliet verklaard

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - De restaurants Seinpost Indonesia in Den Haag en Scheveningen zijn failliet verklaard. Dat bevestigt curator Stephanie de Wit van GMW Advocaten in Den Haag aan Omroep West. Het is nog niet duidelijk wat er met de zaken gaat gebeuren.
De Indonesische restaurants zitten allebei op een 'beroemde' plek. Het gaat om het restaurant aan de Zeekant, waar ooit onder de naam Seinpost chef Gert-Jan Cieremans furore maakte met een sterrenrestaurant en een vestiging aan de Tweede Sweelinckstraat. Daar was eerder restaurant Didong gevestigd, ook Indonesisch.
Het restaurant op Scheveningen
Het restaurant op Scheveningen © Google Maps
'Het is allemaal nog vers, het faillissement is gisteren door de rechtbank uitgesproken', zegt De Wit desgevraagd. 'Ik ben nu aan het inventariseren hoe het allemaal zit. Later vanmiddag beslis ik of de restaurants voorlopig open blijven of niet.'

Oorzaak wordt onderzocht

Verder gaat De Wit kijken of iemand de bekende zaken wil overnemen, zegt ze. Eerder was er ook een Seinpost Indonesia in Zoetermeer, die wordt op een horecawebsite te koop aangeboden. 'Die zaak is al een tijdje dicht, dat was alleen afhaal', zegt de curator.
Bij het bedrijf werken ongeveer 15 mensen, zegt De Wit. Over de oorzaak van het faillissement kon ze woensdag nog niks zeggen. 'De kans is groot dat corona daar een grote rol in heeft gespeeld, dat is waarom veel horecagelegenheden het moeilijk hebben op dit moment.'

Social Deal korting nog steeds online beschikbaar

Opmerkelijk genoeg waren er woensdagmiddag via de website Social Deal ondanks de faillietverklaring nog steeds vouchers te koop om met korting bij Seinpost Indonesia in Den Haag en op Scheveningen te kunnen eten. Daarvan zijn er al honderden verkocht. Waarschijnlijk zijn deze nog niet allemaal ingeleverd. Kunnen kopers nu fluiten naar hun geld?
Woensdag stond de aanbieding bij Seinpost Indonesia nog op de website bij Social Deal
Woensdag stond de aanbieding bij Seinpost Indonesia nog op de website bij Social Deal © Social Deal/Bewerking Omroep West
De Wit: 'Social Deal, zegt u? Daar weet ik niks van. Dat moet ik dan uitzoeken, hoe dat werkt.' Social Deal laat woensdagmiddag weten de aanbiedingen direct van de site te halen. 'Wij wisten dit nog niet', zegt eigenaar Rens van den Berg. 'Maar wij weten welke vouchers nog niet zijn ingeleverd en geven mensen automatisch hun geld terug. Daar staan wij garant voor. En we stoppen de verkoop nu, meteen.'

Social Deal 'goed voor ondernemers'

Ook hij herkent de problemen in de horecasector. 'Personeelstekorten in combinatie met de hoge vaste lasten, daardoor hebben grote zaken moeite hun hoofd boven water te houden', zegt Van den Berg.
'Daarom helpen wij door op dal-momenten gasten aan te dragen. Een stoel die anders leeg blijft, vullen wij. Bijvoorbeeld vroeg in de avond. Het personeel is er dan al, dus dat kost sowieso geld. Nu krijg je op die momenten winst.'

Restaurant heette vroeger Didong

Bij de eigenaren van het vroegere restaurant aan de Tweede Sweelinckstraat is het nieuws over het faillissement woensdagochtend ook binnengekomen. Fleur Vermeulen en Harry Streefland hadden in Duinoord zestien jaar lang restaurant Didong. Dat verkochten ze in 2022 aan de eigenaar van Seinpost Indonesia.
Seinpost Indonesia aan de Tweede Sweelinckstraat, eerder zat hier restaurant Didong
Seinpost Indonesia aan de Tweede Sweelinckstraat, eerder zat hier restaurant Didong © Google Maps
'We zijn al boven de vijftig en wilden niet meer al die avonden werken. Daarom kochten we een dagzaak, aan de Denneweg', vertelt Vermeulen. Hun huidige zaak heet dan ook niet toevallig Daytime. 'Of we de zaak terugkopen en Didong heropenen? Dat schoot wel even door mijn hoofd, ja.'

Komt Didong dan toch weer terug?

Toch ziet ook zij dat het anno 2024 niet makkelijk is een dergelijke zaak te exploiteren. 'Het is een groot probleem om goed personeel te vinden, de Indonesische keuken is ook nogal bewerkelijk, dus dat is duur. En ook de producten worden steeds duurder. Maar het blijft zonde, we hebben daar zestien jaar goed gedraaid.'
Maar, zit een terugkeer van Didong erin? 'Nou, zoals ik er nu in sta niet, maar je weet nooit wat er nog gebeurt. Mijn man heeft soms wel heimwee. Die vind een dagzaak wel lastig, want hij is niet zo van het vroege opstaan', lacht ze.

Eigenaar wilde eerder The Raffles overnemen

De eigenaar van de Seinpost Indonesia Restaurants was woensdag niet voor commentaar bereikbaar. Ongeveer een jaar geleden was hij nog in de race om het beroemde Indonesische restaurant The Raffles aan de Javastraat in Den Haag over te nemen. Ook dat raakte in de problemen. Maar de overname ketste op een later moment af.
Mocht Seinpost Indonesia verdwijnen, dan is dit is het zoveelste restaurant in een lange rij. Eerder verdwenen al gerenommeerde zaken als Tampat Senang, Sarinah en dus The Raffles.

Andere restaurants kwamen wel terug

Daar staat tegenover dat Garoeda aan de Kneuterdijk een succesvolle doorstart maakte onder het bewind van topkok Ron Blaauw en dat Soeboer, de grote favoriet van demissionair premier Mark Rutte, ook weer op wist te krabbelen na een faillissement.
Hoe het met Seinpost afloopt, moet de komende tijd duidelijk worden. De curator is dus op zoek naar gegadigden die de twee restaurants willen overnemen. Wat dat voor het personeel betekent, moet ook later blijken.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!