Baby’s kunnen gratis vaccin krijgen tegen gevaarlijk rotavirus

Foto ter illustratie: Brytny.com (Unsplash)
Foto ter illustratie: Brytny.com (Unsplash)
DEN HAAG - Baby's tussen de zes en negen weken oud kunnen bij het Centrum Jeugd en Gezin Den Haag een vaccin krijgen tegen het rotavirus. Dat virus kan hevige diarree en uitdroging bij baby’s veroorzaken. Kinderen die dit jaar zijn geboren, krijgen deze vaccinatie gratis aangeboden.
Baby's die de rotavirusvaccinatie ontvangen, worden niet geprikt. Het vaccin wordt door middel van druppels in de mond toegediend. Ouders kunnen bij elke locatie van het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) terecht voor een vaccinatie. Na drie maanden volgt een tweede vaccinatie om de baby volledig te beschermen, ook deze wordt via druppels aangeboden. De vaccinatie is vrijwillig, dus ouders beslissen zelf of een baby het vaccin krijgt.
Het rotavirus is besmettelijk en komt vaak voor. Met name kinderen tot twee jaar worden getroffen door het virus. Bij besmetting raken de maag en darmen ontstoken, waardoor het kind koorts krijgt, gaat overgeven en heel dunne diarree krijgt. Kinderen kunnen hierdoor uitgedroogd raken. Vanwege deze uitdroging moeten per jaar ongeveer 3.500 kinderen met het rotavirus naar het ziekenhuis.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!