Alle asielzoekers vertrokken uit hotel op Kijkduin

Asielzoekers komen zondag aan bij het NH Hotel in Kijkduin
Asielzoekers komen zondag aan bij het NH Hotel in Kijkduin © ANP
DEN HAAG - Alle asielzoekers die zo'n 7,5 week in de tijdelijke asielopvang in Kijkduin verbleven zijn overgeplaatst, omdat de locatie maandag dichtgaat. De komst van de asielzoekers kon op voorhand op veel kritiek rekenen van onder meer bewoners. Maar volgens een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is de periode zonder overlast verlopen.
In de tijdelijke opvang in het Atlantic Hotel verbleven zo'n 120 asielzoekers. Vorige week vertrok een deel van hen al. Volgens de zegsvrouw is 75 procent van hen opnieuw ondergebracht in noodopvanglocaties door het land, en de rest in asielzoekerscentra.
De woordvoerster vertelt dat het afscheid altijd een vervelend moment is, omdat asielzoekers een band opbouwen, en dan weer uit elkaar moeten. Dat geldt overigens ook voor de COA-medewerkers, die bij het afscheid door de asielzoekers in het Nederlands werden toegesproken met 'ontzettend bedankt' en 'tot ziens'.

'Hartverwarmende' periode

De bewoners van Kijkduin waren in eerste instantie geschrokken van de snelle komst van de tijdelijke asielopvang, maar na een informatieavond waren ze al niet meer boos, vertelt de woordvoerster.
Volgens haar is de periode zelfs 'hartverwarmend' geweest, omdat mensen kleding, spellen, notitieboeken en taart kwamen langsbrengen. De kamers waar de asielzoekers verbleven worden verder aangekleed, en dienen dan gewoon weer als hotelkamers.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!