De moord op het Terra College veranderde het Haags onderwijs voor altijd

De moord op Hans van Wieren leidt tot groot verdriet
De moord op Hans van Wieren leidt tot groot verdriet © ANP
DEN HAAG - Op 13 januari 2004 loopt een 16-jarige leerling van het Terra College met een vuurwapen in een volle aula af op zijn conrector en schiet hem in het hoofd. De docent, Zoetermeerder Hans van Wieren, overlijdt later aan zijn verwondingen. De moord leidt tot een schokgolf in Den Haag en door het hele land. 'Een on-Nederlandse gebeurtenis', noemt oud-onderwijswethouder Pierre Heijnen het. Twintig jaar later blikt hij terug op wat hij de zwartste dag uit zijn carrière noemt.
'Er gebeurde die dag ineens zo veel, het was echt een crisis die weken heeft geduurd.' Wanneer Pierre Heijnen begint te vertellen over de moord op Hans van Wieren in de aula van de school aan de Haagse Berensteinlaan, komen er veel details naar boven. Soms klinkt er nog steeds lichte emotie in zijn stem. Alsof het gisteren is gebeurd, niet twintig jaar geleden.
'Het motief? Die jongen zou geschorst worden vanwege misdragingen. Hij was ook komen opdagen bij een schoolfeest waar hij voor straf niet mocht zijn en dus was hij weggestuurd. Daar was hij verbolgen over', herinnert de oud-onderwijswethouder zich. 'Hij had volgens mij ook een ontwikkelingsachterstand. Zijn culturele achtergrond en het daarbij horende eergevoel speelde ook een rol.'
De moord op de Haagse school is de eerste fatale schietpartij op een Nederlandse school ooit. Leerling Murat D. was 16 jaar toen hij de moord op de 49-jarige leraar Hans van Wieren pleegde. Murat D. kreeg een straf van vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging. De rechter nam de beslissing 'vanwege de ernst van het misdrijf en de noodzaak van een langdurige tbs-behandeling'. Murat D's advocaat, Job Knoester, heeft in 2019 bekend gemaakt dat het tbs-traject was afgerond.
'Er was zo veel verdriet op die school. Er waren zo veel leerlingen en docenten die nazorg en slachtofferhulp nodig hadden, omdat ze het hadden gezien of het hadden meegekregen. En het werd ook nog heel spannend, omdat een aantal leerlingen het juist voor schutter Murat D. opnam. Ze verklaarden zich solidair met Murat en hielden een soort betoging op het bruggetje bij de school.'
Heijnen, die nog altijd veel contacten heeft in de Haagse onderwijswereld: 'Dat bruggetje is er nog. Ik weet dat de huidige directeur van de school het ding het liefst zou slopen, vanwege de associatie met de moord op Hans van Wieren.' Het Terra College is inmiddels overgegaan in het Zuid-West College.
Foto van Hans van Wieren tijdens een herdenking
Foto van Hans van Wieren tijdens een herdenking © ANP
De moord op het Terra College gebeurde in wat Pierre Heijnen zich herinnert als een 'grimmige periode in de Nederlandse geschiedenis'. Enkele jaren ervoor waren de aanslagen van 11 september in New York en de moord op Pim Fortuyn gepleegd. Later in 2004 werd Theo van Gogh vermoord. In Den Haag werd dat jaar de terroristische Hofstadgroep opgerold na een ware belegering van de Antheunisstraat in het Laakkwartier.
De schok van de moord op de docent ging ook veel verder dan de school waarop die gepleegd was, zegt Heijnen tegen Omroep West. 'Op allerlei Haagse scholen vroegen docenten zich ineens af of ze wel veilig waren. Daar moest ik wat mee als onderwijswethouder. Er kwamen discussies over toegangspoortjes en wijkagenten op school.'
Wekenlang kwam het Haagse gemeentebestuur waar Heijnen deel van uitmaakte in crisisoverleg bijeen, soms meerdere keren per dag.
Murat D. tijdens een van de rechtszaken tegen hem | ANP
Murat D. tijdens een van de rechtszaken tegen hem | ANP
Er wordt besloten een grote herdenkingsbijeenkomst te houden voor de vermoorde leraar in het World Forum, waarbij het hele Haagse onderwijsveld aanwezig is. 'De hele PWA-zaal zat vol, meer dan 2000 mensen. En er was een heel indringend muzikaal optreden van Tim Akkerman', herinnert Heijnen zich.
De moord op de Haagse school heeft uiteindelijk 'alarmerend' gewerkt, zegt Heijnen nu. 'Dat dit kon gebeuren ging alle voorstellingsvermogen te boven. Veiligheid is daarna een onderwerp geworden in het onderwijs. Dat is een goede zaak. Ook is het lerarenbestand veranderd, er is nu meer diversiteit dan toen. Dat helpt in het contact met leerlingen die een andere culturele achtergrond hebben.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!