Mireille gaat hardlopen voor mensen met depressie: 'Je kiest er niet voor'

Veel mensen met depressieve gevoelens hebben moeit om uit bed te komen
Veel mensen met depressieve gevoelens hebben moeit om uit bed te komen © Unsplash/Corina Rainer
DEN HAAG - Mireille Howard dacht er deze maandagmorgen maar zo weinig mogelijk aan. 'Ik heb eerst mijn goede been uit bed gezet en ben toen maar gewoon hierheen gekomen', vertelt zij aan presentator Bob Brinkman. Buiten is het nog donker, een beetje sneeuw op de wegen.
Het is een idee uit de marketing wereld. Harde bewijzen zijn er niet dat deze Blue Monday écht de somberste dag van het jaar is. Toch is het wel een goede dag om met aandacht te kijken naar mensen met depressieve gevoelens, zegt Howard.
'Zo na december met sinterklaas, kerst en die leuke feestdagen. Net 1 januari, terwijl veel mensen nu al niet hun goede voornemens hebben gehaald. Het is nog steeds hartstikke donker. En pas in maart wordt het een beetje zonnig. Dus is dit gekozen als symbolische dag om er aandacht aan te besteden', vertelt zij in het programma Bob Staat Op.
Howard kent depressieve gevoelens goed uit eigen ervaring. 'In mijn jeugd, tot paar jaar geleden, heb ik er heel veel last van gehaald. Gelukkig heb ik goede hulp gevonden en gaat nu stukken beter. Maar ik weet zeker wat het is om depressief te zijn. Het is dan heel naar om de dag door te komen omdat je je heel somber voelt en negatieve gedachten hebt. Het is heel moeilijk om uit bed te komen. Ik voelde het ook altijd fysiek, in mijn buik.'

Meer openheid

Omdat Howard zich inzet voor 'meer openheid, kennis en begrip ten aanzien van van psychische kwetsbaarheid', zoals ze het zelf beschrijft, doet zij mee met de MIND Blue Monday Run. Zij gaat zelf rennen en roept mensen op om op deze dag ook een stuk te gaan hardlopen. Niet op een vast moment, niet in een groep, geen verplichte afstand. Gewoon op je eigen tijd lekker naar buiten. Zo hoopt zij met veel anderen die de joggingschoenen aantrekken, aandacht te vragen voor mensen met depressieve klachten en hen te steunen.
Ruim 40 procent van de Nederlanders krijgt ooit te maken met psychische klachten. De organsatie MIND wil dit helpen voorkomen en mensen die hiermee te maken hebben ondersteunen en zorgen voor meer openheid en begrip. Dit doet Mind door informatie te bieden, onderzoek te doen, met projecten en door actie te voeren.

Verlies

Wat zich precies afspeelt in het hoofd van mensen, blijft lastig te verklaren, weet Howard ook. Waar depressies vandaan komen? 'Soms weet je dat wel. Dan zijn mensen depressief na verlies of een scheiding. Soms kan het ook somberheid zijn door het weer. Tja…. Hoe het in je hoofd werkt. Maar je kiest er niet voor. Dus het is niet gewoon een kwestie van 'kom op, zie het positief in'. Want dat probeer je echt wel.. Maar nu ben ik er gelukkig vanaf.'
En trekt ze de hardloopschoenen aan. Zelf gaat ze vijf kilometer rennen. 'Ik kies een moment dat de zon schijn en het droog is.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!