'Wegen veranderen in ijsbaan': zware avondspits verwacht door winters weer

Rijkswaterstaat waarschuwt voor een zeer zware avondspits
Rijkswaterstaat waarschuwt voor een zeer zware avondspits © ANP
DEN HAAG - Winterse buien op een steenkoud wegdek. Het is het recept voor gladde wegen en daarom waarschuwt Rijkswaterstaat voor een zeer zware avondspits, op zowel maandag en dinsdag. 'Naast gladheid door de hagel en de sneeuw, kan de natte weg plaatselijk ook opvriezen en spekglad worden', zegt weerman Huub Mizee. 'En dat blijft zo deze hele week.'
Dat de hagel en de sneeuw overlast geven voor het verkeer is een feit, maar de weerman wordt er in eerste plaats ook wel blij van: 'Het is toch een leuk gezicht, die kleine hagelkorreltjes en die sneeuw', glundert Omroep West-weerman Huub Mizee.. Daarna slaat hij meteen een serieuze toon aan: 'Na de koude periode van vorige week, zit de vorst nog echt in de grond. De temperatuur van het wegdek is ook onder nul.' Daardoor bestaat de kans dat bij neerslag de weg verandert in een ijsbaan, al dan niet tijdelijk.
Op maandag was er al een drukke ochtendspits, die volgens Rijkswaterstaat na de winterse neerslag wordt gevolgd wordt door een 'zeer zware avondspits'. Dan staat er in heel Nederland meer dan 600 kilometer file.
Ook dinsdag wordt een zeer zware avondspits verwacht door het winterse weer. 'Pechgevallen, ongevallen en andere incidenten kunnen voor snel groeiende files zorgen. We zien ook dat mensen meer afstand tot elkaar nemen en hun snelheid aanpassen. Veel redenen dus voor een langere reistijd', meldt Rijkswaterstaat.

Plaatselijk spekglad

Het kan overal in de regio glad worden, ook al is de temperatuur dichter bij de kust zo'n drie graden. Door de koude grond smelt de winterse neerslag ook langzamer en blijft het langer glad. 'Dit is een typische kwakkelwinter', zegt de weerman. 'Dit weer en de kans op gladheid houden we de hele week.'
Afgelopen nacht strooide Rijkswaterstaat ruim 4,6 miljoen kilo zout op de Nederlandse wegen. Sinds 1 oktober 2023 is er in totaal meer dan 34 miljoen kilo gestrooid. In een stad als Den Haag zijn de strooiwagens om 02.00 uur maandagnacht de weg op gegaan om ook daar de wegen en fietspaden begaanbaar te houden.
De kwakkelwinter houdt nog de hele week aan: 'De sneeuwbom waarvan sommige mensen denken dat die woensdag komt, die komt er niet. Dus het blijft vooral oppassen voor de gladheid. En: volgende week is het weer over met de kou', voorspelt Huub Mizee. 'Dan kan het zomaar weer 10 graden worden.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!