Afvalverwerker AVR nog tot oktober buiten bedrijf: Den Haag zoekt plek om huisvuil op te slaan

De brand bij AVR Rotterdam eind september
De brand bij AVR Rotterdam eind september © ANP
DEN HAAG - De afvalverbrandingsinstallatie van AVR die in september 2023 in de brand vloog, kan naar verwachting pas in oktober dit jaar weer in gebruik worden genomen. De gemeente blijft daarom op zoek naar bufferlocaties waar het huisafval tijdelijk wordt opgeslagen. Tot medio februari is er nog genoeg ruimte om dit op te slaan, maar het is nog onduidelijk waar het afval daarna naartoe gaat.
Het duurt nog zeker tien maanden tot het afvalverwerkingsbedrijf AVR weer in gebruik kan worden genomen. Eind september werd AVR getroffen door branden waardoor de afvalverwerking hier stil viel. AVR verwerkt het huisafval de gemeenten Den Haag, Rotterdam, Leiden en een aantal gemeenten uit de provincie Utrecht.
Sinds de brand bij AVR werd het huisafval tijdelijk opgevangen in Tilburg. Echter is deze stortplaats eind 2023 aan zijn maximumcapaciteit gekomen en zijn de gemeenten, in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincie Zuid-Holland, op zoek naar nieuwe opslaglocaties. Tot februari wordt het afval verzameld bij het Noord-Hollandse dorpje Wieringerwerf.

'Spannend blijven'

In een brief aan de gemeenteraad stelt wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks, Afval) dat het vinden van alternatieve locaties geen makkelijke zaak is. 'Het zal de komende weken en maanden spannend blijven of er op tijd voldoende buffercapaciteit beschikbaar komt', schrijft Kapteijns. 'Voor de periode na februari moeten er nieuwe, liefst meerdere bufferlocaties beschikbaar komen. De daarvoor benodigde procedures zijn in gang gezet maar gedoogbeschikkingen en vergunningen zijn nog niet afgegeven.'
De gemeenten zijn wel al bezig met nieuwe vergunningen en dat ziet er positief uit. 'Voor de nu lopende (gedoog)aanvragen is de verwachting dat er positief en tijdig beschikt zal gaan worden', zegt de wethouder. 'Om dit proces zo goed mogelijk te begeleiden en om te voorkomen dat er stagnatie optreedt, is er op initiatief van de gemeente Den Haag een landelijk coördinatieteam ingesteld.'

Afval scheiden

Naar aanleiding van de brand riep de wethouder eind september de Hagenaren op om opnieuw het afval te scheiden om zo de druk op de opslag te verminderen. Hoewel de afvalverbranding nog bijna een jaar buiten bedrijf staat, wordt er wel al vooruitgang geboekt in de nascheiding. 'In december 2023 heeft AVR de helft van de nascheidingsinstallatie weer opgestart zodat een deel van het restafval weer eerst over de nascheider kan voordat het tijdelijk wordt opgeslagen of elders verwerkt', aldus wethouder Kapteijns.
Tot de nascheidingsinstallatie weer op volle capaciteit loopt, blijft de oproep om het afval zoveel mogelijk te scheiden staan. Kapteijns: 'Pas wanneer nascheiding weer volledig operationeel is, zullen de PMD verzamelcontainers in Haagse Hout, Escamp, Laak en Leidschenveen worden omgezet of verwijderd.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!