Gemeenteraad kritisch op wethouder over gedoe bij Zuidwest: 'Respect hebben voor rechtstaat'

Donderdagavond sprak de raad met elkaar tot diep in de nacht
Donderdagavond sprak de raad met elkaar tot diep in de nacht © Maxime Kok
DEN HAAG - De gemeenteraad is zeer kritisch op wethouder Balster over het door de Raad van State vernietigde bestemmingsplan voor Steenzicht en Ruimzicht in Zuidwest. Hoewel het college eerder deze week een brief stuurde met het nieuws dat de bouw niet stil komt te liggen, zetten partijen daar juist grote vraagtekens bij. Zij vragen zich af wat deze uitspraak zegt over de bouwplannen in Zuidwest en de opstelling van het college in de zaak.
De discussie over het vernietigde bestemmingsplan van Steen- en Ruimzicht is een bittere pil voor de gemeenteraad. Het bestemmingsplan is voor veel partijen een voorbeeld van de tijdsdruk die het college regelmatig bij de gemeenteraad oplegt als het aankomt op bouwplannen en de uitspraak van de Raad van State is daarbij de consequentie van het gehaaste besluit.
De haast van het bouwbesluit zat hem in het verkrijgen van een woningbouwimpuls subsidie vanuit de Rijksoverheid. Maar partijen vragen zich af waarom die haast gemaakt is, aangezien ongeveer een week voordat het bestemmingsplan behandeld werd, de Raad van State de bouwvrijstelling voor stikstofuitstoot van tafel heeft geveegd. 'Waarom hebben we geen uitstel gevraagd bij het ministerie vanwege de nieuwe stikstofregels', stelt SP-fractievoorzitter Lesley Arp. Ook Partij voor de Dieren deelt deze vraag. 'Deze uitspraak was een legitieme reden om voor uitstel te vragen', aldus fractievoorzitter Robin Smit.
Het bestemmingsplan werd eind december door de Raad van State vernietigd. De rechter oordeelde dat het plan op vier gronden ontoereikend was. De stikstofuitstoot van de bouw was niet doorberekend en er waren te weinig parkeerplekken tussen de bouw van de complexen en het bouwen van een parkeergarage in een later bouwplan. Ook was er te weinig zekerheid dat binnentuinen in het plan terug komen, de biodiversiteit en met name de egels werden niet goed in het plan benoemt.

'Komt goed-uitstraling'

Zowel coalitie- als oppositiepartijen zijn hard van stof wanneer zij de wethouder aanspreken. CDA-raadslid Hinke de Groot snapt niet hoe het college in een brief eerder deze week de vier gronden nuanceert. 'We moeten meer respect hebben voor de democratische rechtstaat', zegt De Groot. Ook DENK-fractievoorzitter Adeel Mahmood stoort zich aan deze houding. 'De uitspraak van de Raad van State is helder, maar ik proef hier toch weer een komt goed-uitstraling', zegt Mahmood. 'Maar hier is toch wel echt wat aan de hand.'
Judith Klokkenburg, fractievoorzitter van de ChristenUnie-SGP, noemt het een slechte start voor de verbouwing in Zuidwest. 'Het startschot Zuidwest gaat allerminst vlekkeloos', zegt Klokkenburg. 'De vernietiging van het plan is stevig en niet lichtzinnig, maar toch praat de wethouder de implicaties naar beneden.'

Verloren vertrouwen

Niet alleen in de gemeenteraad wordt deze uitspraak gevoeld, in de wijken van Den Haag Zuidwest wordt ook naar het handelen van de gemeente gekeken. 'Dit is het bewijs dat het verloren vertrouwen van Zuidwest in de gemeente terecht is', zegt VVD-raadslid Rutger de Ridder. 'De bewoners zijn door ons niet gehoord en wat zij vinden doet er steeds minder toe.'
Ook Isabel Bos, raadslid namens GroenLinks, spreekt over de impact van de uitspraak. 'Ik merk die onrust bij mezelf, bij alle partijen en bij de bewoners', zegt Bos. 'We hebben nog te weinig zicht op de risico's die ontstaan door deze uitspraak.'

Doorbouwen

Hoewel het college deze week pas heeft gereageerd op de uitspraak, heeft bouwer Heijmans al in de kerstvakantie een nieuwe omgevingsvergunning opgesteld die rekening houdt met de uitspraak. 'Een nieuwe omgevingsvergunning mag, maar dat klinkt wel als een geitenpaadje', aldus het CDA.
In de brief die wethouder Balster eerder deze week naar de raad stuurde, schrijft hij dat de Raad van State uitspraak de bouw in Zuidwest nog niet stil legt. Maar onder andere de Haagse Stadspartij hekelt zich aan het feit dat er wel snel stappen zijn genomen met de bouwer, terwijl de bezwaarmakers op het plan geen reactie hebben ontvangen van de bouwer. 'Ik kan mij niet aan het idee onttrekken dat de wethouder zich schikt naar de belangen van de bouwers', zegt fractievertegenwoordiger Tim de Boer.

'Prutser'

Hoewel alle partijen kritisch naar de Raad van State uitspraak en de collegereactie kijken, komt de hardste klap van Hart voor Den Haag. De partij heeft anderhalve maand geleden ook al een motie van wantrouwen ingediend tegen wethouder Balster vanwege problemen bij het bouwproject Levels aan de Assumburgweg.
Arjen Dubbelaar, raadslid namens de partij, neemt geen blad voor de mond. 'Wethouder Balster is een prutser', zegt Dubbelaar. 'Hij blijft gouden bergen beloven, maar we worden opgezadeld met prutswerk. Wij kunnen niet anders concluderen dat de wethouder zijn portefeuille niet onder controle heeft en wat ons betreft gaan we hier eindelijk conclusies aan verbinden', refererend naar de motie van wantrouwen eind november.
Wethouder Martijn Balster kijkt toe hoe de eerste paal de grond in gaat
Wethouder Martijn Balster kijkt toe hoe de eerste paal de grond in gaat © Maxime Kok
Wethouder Balster spreekt in zijn reactie op de gemeenteraad over verschillende tegenvallers. 'Wij hadden niet verwacht dat het bestemmingsplan onderuit zou gaan', zegt Balster. 'Het is een tegenvaller om verschillende redenen en het is juridisch pijnlijk dat het onderuit gaat op vier gronden. Maar de uitspraak hebben we te eerbiedigen.'
Wat voor wrevel en vragen zorgt bij partijen is dat er nu door wordt gebouwd zonder bestemmingsplan. Als een huis waar de fundering onder is weggeslagen, vraagt de raad zich af of er niet een nieuw bestemmingsplan moet komen voordat een andere rechter besluit om de bouw te stoppen. Maar Balster geeft aan dat een uitspraak over de vergunning de doorslag geeft daarvoor. 'We wachten met een ruimtelijk kader tot de omgevingsvergunning wordt herroepen.'

Omgevingsvergunning afwachten

Hoewel de gemeenteraad volgende week bij elkaar komt, hoeft de wethouder zich nog niet klaar te maken voor de motie van wantrouwen uit de hoek van Hart voor Den Haag. Verschillende partijen hebben de wethouder om meer duidelijkheid gevraagd en een uitspraak over de omgevingsvergunning volgt over een paar weken. Het debat wordt daarom begin februari doorgezet.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!