Grote handhavingsactie in Loosduinen levert tientallen boetes op

Voertuigen, woningen, bedrijven en horecagelegenheden werden gecontroleerd
Voertuigen, woningen, bedrijven en horecagelegenheden werden gecontroleerd © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - De politie heeft woensdag 17 januari een grote integrale handhavingsactie gehouden in het stadsdeel Loosduinen. Tijdens die actie zijn onder meer verkeerscontroles uitgevoerd en woningen, bedrijven en garages gecontroleerd. Bij de actie zijn tientallen boetes uitgedeeld.
De gemeente zegt al langer signalen van bewoners en ondernemers te krijgen dat zij zich soms onveilig voelen in Loosduinen, met name sinds de steekpartij in de Houtwijk in januari 2023. De leefbaarheid in het stadsdeel staat 'onder druk', stelt de gemeente. De integrale handhavingsactie is bedoeld om die druk wat weg te nemen.
Tijdens de actie werden op het bedrijventerrein aan de IJzerwerf tientallen auto's, busjes en scooters gecontroleerd. Daarbij ging het niet alleen om de staat van de voertuigen, maar ook het gebruik van drugs en alcohol door de bestuurders. Daarbij zijn 41 bonnen uitgedeeld. Ook hadden enkele bestuurders nog openstaande belastingschulden, waardoor er wielklemmen zijn gezet en tenminste één voertuig is afgevoerd.
Ook de HTM en handhavers deden mee aan de actie. In het openbaar vervoer werden maar liefst 85 boetes uitgedeeld voor zwartrijden. Daarnaast werden nog eens 40 boetes uitgeschreven voor foutparkeren, en 65 boetes voor verschillende andere overtredingen, zoals wildplassen en bedelen. Er is één persoon gearresteerd voor het overtreden van een gebiedsverbod.

40 tot 50 koffers met bouwgereedschap

De Haagse Pandbrigade heeft tijdens de actie 16 woningen in Loosduinen een onverwacht bezoek gebracht. Bij de helft daarvan werd de pandbrigade niet binnengelaten. Van de resterende acht waren er vier waar alles op orde was, en vier waar dat niet zo was. In één geval bleken er zes woningen boven een garage te zitten, waarvan drie bewoners niet waren ingeschreven.
De bewoner van deze woning heeft tot 12 februari de tijd gekregen om alles op te ruimen
De bewoner van deze woning heeft tot 12 februari de tijd gekregen om alles op te ruimen © Gemeente Den Haag
In de woningen trof de pandbrigade soms opmerkelijke zaken aan. Zoals één woning waar op zolder maar liefst 40 tot 50 koffers met bouwgereedschap werden gevonden. Of een huis met een verwarde bewoner dat vol stond met troep. Die bewoner heeft tot 12 februari gekregen om de woning op te ruimen.

Garages en horeca gecontroleerd

Het Haags Economisch Interventie Team (HEIT) en de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) hebben tijdens de actie zes garages gecontroleerd. In drie garages stonden 'bodembedreigende stoffen' die niet goed waren opgeslagen, en daardoor niet aan de milieueisen voldeden. In één garage werden vijf lachgasflessen gevonden. Die zijn in beslag genomen.
Het controleren van horecagelegenheden en avondwinkels leverde weinig problemen op. Bij tien gelegenheden werden geen overtredingen aangetroffen. Een enkele avondwinkel had geen nooduitgang, maar er wordt nog onderzocht of dat ook echt nodig is. Tot slot had een supermarkt legaal categorie 1 vuurwerk niet goed opgeslagen, wat hen ook een vervolgonderzoek oplevert.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!