Olympische Spelen voor vakmanschap tijdens Skills Talent op ROC Mondriaan

Op het ROC Mondriaan nemen vmbo-leerlingen het tegen elkaar op tijdens de Skills Talent
Op het ROC Mondriaan nemen vmbo-leerlingen het tegen elkaar op tijdens de Skills Talent © WorldSkills Nederland
DEN HAAG - Het ROC Mondriaan staat deze vrijdag in het teken van de kwalificatiewedstrijden van de Skills Talents. Daarbij gaan ruim tachtig vmbo-leerlingen de strijd aan in categorieën als horeca, dienstverlening en tuinontwerp. De allerbesten maken zelfs kans om het tot de internationale finales te schoppen.
Joshua Torres is student aan het ROC Mondriaan en coach van de scholieren. 'Skills is eigenlijk een apart niveau van vakmanschap. Het is een vakbond die meerdere vmbo-leerlingen tegen elkaar laat strijden en zo een beetje een blik heeft op de toekomst', vertelt hij bij Bob Staat Op.
Bij de Skills Talents kwalificatiewedstrijden stuurt iedere deelnemende school twee leerlingen om mee te doen aan één van de tien verschillende wedstrijden. Die leerlingen hebben de voorrondes op hun eigen scholen al gewonnen.
Iedere wedstrijd valt binnen een ander beroep. Denk daarbij bijvoorbeeld aan horeca, bouw, installatie of tuinontwerp. Iedere wedstrijd duurt twee uur.

Leerlingen houden van een uitdaging

'Tijdens de wedstrijden moeten ze bijvoorbeeld een volledige tuin aanleggen, of een autoband vervangen', legt Joshua uit. 'Het is allemaal heel gevarieerd.'
Zijn rol als coach bestaat vooral uit het aanmoedigen en motiveren van de leerlingen. 'Van het beroep zelf hebben zij meer verstand dan ik', lacht hij. 'Ze zijn energiek genoeg, maar ze uit bed trommelen kost soms nog wel wat moeite.'
De deelnemende leerlingen zijn volgens Joshua sowieso al heel gedreven. 'Dit zijn niet zomaar leerlingen. Ze houden van een uitdaging en zijn al goed op weg naar hun examens. Onderling is er ook flinke concurrentie. Het is belangrijk dat je zo'n uitdaging leuk vindt en kennis kan maken met de toekomst en praktijkvakken.'

Internationale finales

Vrijdagochtend om 9.00 uur zijn de kwalificatiewedstrijden op het ROC Mondriaan officieel van start gegaan. Uiteindelijk kunnen slechts acht scholieren zich plaatsen voor de finales in maart. En wie die wint, kan als onderdeel van Team Netherlands nog door naar de internationale competies op Europees- en wereldniveau.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!