De Steijnlaan is iedere dinsdag afgesloten. Waarom?

Het bord aan de Steijnlaan in Den Haag
Het bord aan de Steijnlaan in Den Haag © Omroep West
DEN HAAG - Iedereen kent ze wel: gele borden met zwarte letters, waarop staat dat er werkzaamheden zijn en hoe je moet omrijden. Maar op de hoek van de Steijnlaan met de Engelenburgstraat in Transvaal staat een wel heel bijzonder exemplaar.
Je moet het even twee keer lezen, maar het staat er écht: 'Deze weg is dicht op elke dinsdag.' Het klopt nog ook, Op maandag is de weg gewoon open. En een dag later, dinsdag dus, staat er een hek. En een grote kraan. De weg is dan inderdaad dicht.
Wat is hier aan de hand? Een tekort aan personeel, waardoor er nog maar één dag per week gewerkt kan worden? Een pensionado die nog één dag per week op de kraan zit? Is dinsdag misschien om de een of andere reden dé perfecte dag om met een kraan in de weer te gaan? Deze prangende vraag mag niet onbeantwoord blijven.
Maandag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag kun je hier gewoon rijden
Maandag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag kun je hier gewoon rijden © Omroep West
Een woordvoerster van de gemeente Den Haag, waar ze de vergunningen voor wegafsluitingen afgeven, zegt dat het 'niet ongebruikelijk' is dat een straat één vaste dag in de week dicht is, maar waarom dat nou specifiek hier het geval is, weet zij ook niet te vertellen.
Gelukkig weten we te achterhalen wie de opdrachtgever van de aannemer is: woningcorporatie Staedion. Een woordvoerder daar laat weten dat ze bezig zijn met renoveren van tientallen sociale huurwoningen aan de Steijnlaan en omgeving. Vanwege de bevoorrading van de bouw met bijvoorbeeld materieel en kozijnen is de weg van januari tot en met mei van dit jaar elke dinsdag dicht, zegt Staedion tegen Omroep West.

Aardig bedoeld

'We proberen hiermee de overlast voor omwonenden en verkeer zoveel mogelijk te beperken tot één dag per week. De overige dagen is de straat vrij toegankelijk.' Dat klinkt heel vriendelijk, maar niet bepaald logisch. Dus we wagen er toch nog een nieuwe vraag aan.
Want, dat is toch heel veel werk en dus best onhandig om elke dinsdag elke keer opnieuw een kraan neer te zetten? Waarom doen ze niet gewoon de straat een tijdje achter elkaar dicht, zodat ze alles in één keer kunnen doen?
Afgelopen dinsdag stond er inderdaad een enorme kraan
Afgelopen dinsdag stond er inderdaad een enorme kraan © Omroep West
De aannemer laat via Staedion weten dat het juist wél handig is. 'Vanwege efficiency en logistieke overwegingen is ervoor gekozen één keer per week een hijsdag met een kraan te organiseren. Er worden dan per keer gelijk bijvoorbeeld nieuwe keukens, sanitair, installaties, plafonds en kozijnen de woningen in gehesen. De aannemer kan daar dan direct doorwerken.'
Dar is een naam voor: de zogeheten treintjes-methode. 'Bijvoorbeeld eerst vier woningen de ene week, dan volgen de andere week gefaseerd weer vier daaropvolgende woningen. Zo schuift het als een treintje door', zegt de woordvoerder van Staedion.

Meerdere dagen gewerkt

Het is dus niet zo dat er alleen maar op dinsdag wordt gewerkt en dat de werklieden de rest van de week een beetje relaxen. En er speelt nog iets anders: 'Daarnaast is er buiten geen ruimte om alle materiaal te verzamelen en te stallen.'
Blijkbaar hadden we het gemist, maar volgens Staedion wordt deze werkwijze ook op andere plekken in Den Haag toegepast bij renovatieprojecten. Zo'n bord met een afsluiting voor maar één dag in de week kun je dus vaker tegenkomen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!