Nieuwe bestrating, bruggen en een gracht: zo ziet het Binnenhof er straks uit

DEN HAAG - Het Binnenhof ondergaat de komende jaren een flinke metamorfose. Zo worden de klinkers in een ander patroon gelegd worden, schuift de fontein een stukje op en komt de waterpomp terug. Maar de grootste verandering bij het vernieuwde Binnenhof is de Hofgracht, die langs de parlementsgebouwen gaat lopen. Inclusief drie bruggen.
Plannen om de Hofgracht te realiseren komen niet zomaar uit de lucht vallen. Vroeger liep er al een gracht rondom het historische complex, maar die werd in 1862 gedempt. In eerste instantie bouwden mensen een gracht om zichzelf te beschermen. Dat dit zorgde voor veiligheid, is ook de reden waarom de Hofgracht twee eeuwen later weer terugkomt.
De vraag waarom die extra veiligheid nodig is, mag het Rijksvastgoedbedrijf niet volledig beantwoorden. 'We kunnen wel vertellen dat de veiligheidseisen steeds strenger worden', aldus Monique van der Bijl, van de overheidstak die verantwoordelijk is voor de renovatie.
Maar er is nog een reden. De gemeente is in verschillende delen van de stad de grachten weer terug aan het brengen. 'Den Haag wil ook de Hofgracht weer terugzien bij het Binnenhof, dus hebben we daar naar geluisterd.'

Rondje kanoën

De nieuwe gracht gaat vanuit de Hofvijver naar de Hofplaats lopen en krijgt een lengte van zo'n negentig meter. Een rondje kanoën langs het Binnenhof zit er in de toekomst misschien wel in. Toch moeten liefhebbers daar nog even op wachten: de werkzaamheden starten namelijk pas in 2028, in dat jaar wordt de gracht ook afgerond. 'Dat is één van de laatste fases uit de renovatie die wij gaan doen', vertelt Van Der Bijl.
Over de gracht komt een nieuwe brug te liggen. Die zal bestaan uit drie delen: twee smalle bruggen voor voetgangers en een breder deel voor fietsers en bestemmingsverkeer. Ook over de biodiversiteit is nagedacht. Op de kademuur komt namelijk groene beplanting zoals natuurlijke algen- en mossoorten.
Een sfeerimpressie van het nieuwe Binnenhof
Een sfeerimpressie van het nieuwe Binnenhof © Absent Matter 2024
De bestrating rondom de Ridderzaal kent op dit moment verschillende hoogtes, met soms tot tachtig centimeter verschil. 'Op Prinsjesdag zagen we dat de koets er moeite mee had om stil te blijven staan. Dan reed 'ie per ongeluk een stukje naar voren, zodat de paarden ook weer gingen bewegen', vertelt architect Joost Harteveld met een grijns op zijn gezicht. 'Bezoekers hebben ook last van het hoogteverschil. Daarom willen we die hobbeligheid gaan egaliseren.'
Van de bestaande klinkers kan 90 tot 95 procent opnieuw worden gebruikt. Maar die komen wel in een ander patroon te liggen. 'We gaan ook de Berlage bankjes terugbrengen en de fontein schuiven we een stukje opzij, zodat 'ie nu echt in het midden komt te staan. Ook de waterpomp komt terug, waardoor iedereen vers water kan tappen.'
Over de nieuwe gracht komen drie bruggen
Over de nieuwe gracht komen drie bruggen © Absent Matter 2024
Het Binnenhof wordt voor mensen met een beperking beter bereikbaar, is de bedoeling. Zo kunnen bezoekers rekenen op een hellingbaan en een hefplateau. Ook komen er trapjes in de buitenruimten, zodat bijvoorbeeld scholieren lekker kunnen zitten.
Dat het Binnenhof door velen geliefd is, blijkt maar weer de informatiebijeenkomsten die worden georganiseerd door het Rijksvastgoedbedrijf. 'Niet alleen ondernemers en bewoners komen daar op af, maar soms zelfs mensen uit Groningen', vertelt Van der Bijl.
Wil je je mening geven over de herinrichting? Het Rijksvastgoedbedrijf organiseert twee bijeenkomsten voor iedereen die mee wil praten over de renovatie van het oudste regeringsgebouw ter wereld: op 13 en 26 februari.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!