Haagse wethouder pleit in Brussel voor meer betrokkenheid: 'We willen meebeslissen'

Wethouder Van Asten (links) ondertekent de verklaring
Wethouder Van Asten (links) ondertekent de verklaring © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Europese steden zoals Den Haag willen meer invloed bij Europese beslissingen. Woensdagmiddag tekenden afgevaardigden in Brussel een gezamenlijke verklaring waarin zij Europa oproepen meer aandacht te besteden aan de Europese steden en diens inwoners, onder andere met meer financiering. Wethouder Robert van Asten (D66, Europa) was namens Den Haag aanwezig om de verklaring te ondertekenen.
Duurzame en betaalbare woningen, minder ongelijkheid, een aanpak van klimaatverandering en goede bereikbaarheid. Vertegenwoordigers van Europese steden kwamen eerder deze week bijeen om een lijst van prioriteiten op te stellen voor een nieuw Europees bestuur. In juni zijn er Europese verkiezingen waarna een nieuw Europees Parlement en een nieuwe Europese Commissie worden aangesteld.
Wethouder Van Asten geeft in een bericht van de gemeente aan dat de Europese steden betrokken moeten worden in het opstellen van een nieuw Europees beleid later dit jaar. 'De Europese politici moeten doordrongen zijn van het belang van steden in heel Europa', zegt Van Asten. 'En zij moeten vanaf moment één met ons aan tafel gaan.'

'Motor van Europa'

Namens Den Haag was Van Asten samen met Nederlandse collega's zoals de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb afgereisd naar Brussel om mee te spreken. 'Rond 2050 woont naar verwachting 80 procent van de Europeanen in steden', aldus de wethouder. 'Europa heeft belangrijke ambities voor het klimaat, economie en sociale gelijkheid, maar kan deze plannen dus niet uitvoeren zonder steden. Steden werken aan verduurzaming, vangen vluchtelingen op, en zijn de economische motor van Europa.'
In Brussel kwamen 41 burgemeesters en wethouders bijeen om de verklaring te ondertekenen
In Brussel kwamen 41 burgemeesters en wethouders bijeen om de verklaring te ondertekenen © Gemeente Den Haag
Aangezien deze Europese plannen door de gemeenten moeten worden uitgewerkt en uitgevoerd, willen zij ook meer inspraak bij het opstellen van de plannen. 'We willen meebeslissen over hoe Europees beleid beter aansluit bij de dagelijkse praktijk en meer financiering om onze plannen uit te voeren', aldus Van Asten.

Metropoolregio

Naast de vier prioriteiten geven de gemeenten ook nog een aantal aanbevelingen mee. Zij willen onder andere dat de gemeenten op vaste basis met elkaar in gesprek gaan en een bijdrage kunnen leveren in Brussel. Daarnaast vragen zij om meer rekening te houden met steden in zowel de wetten die worden gemaakt als de financiering hiervan. Ook willen zij de samenwerking van steden als metropoolregio, zoals Den Haag en Rotterdam, meer aanmoedigen.
De verklaring werd ondertekend door meer dan 30 burgemeesters en wethouders uit 41 steden, zoals Rome, Berlijn en Antwerpen. Uit Nederland tekenden Rotterdam en de metropoolregio Amsterdam ook de verklaring.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!