Adelina Ignat is dit jaar de Jonge stadsdichter van Den Haag

Adelina Ignat is de nieuwe Jonge Stadsdichter van Den Haag
Adelina Ignat is de nieuwe Jonge Stadsdichter van Den Haag © gemeente Den Haag
DEN HAAG - Adelina Ignat is dit jaar de Jonge stadsdichter van Den Haag. De leerlinge van het Gymnasium Haganum veroverde de harten van de jury tijdens de finale met het gedicht Bubbel.
Adelina deed mee aan een wedstrijd voor alle middelbare scholen uit alle stadsdelen. Acht finalisten moeten tijdens de finale in de Centrale Bibliotheek aan het Spui een gedicht voorlezen. De afgelopen periode hebben zij onder begeleiding van Huis van Gedichten hun werk geschreven. De eerste Jonge Staddichter, Chelsy Valentina, was tijdens de finale aanwezig om het stokje door te geven aan Adelina.
De winnaar werd gekozen door een jury bestaande uit Sophia Blyden, Hasan Gök en dichter en performer Dean Bowen. De leden waren onder de indruk van het niveau van de finalisten. 'Indrukwekkend hoeveel leven de jonge finalisten in taal kunnen blazen. Die taal, gekoppeld aan hun stem, is ongelooflijk bijzonder om deel van uit te maken', aldus de jury.
Den Haag is een meisje nietsvermoedend, jong
door haar eigen straten huppelend
Als een bubbel net voor de regen komt
De verkiezing van een jonge stadsdichter is een idee van de gemeente, de bibliotheek, het Huis van Gedichten en het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum. Die willen zo laten horen wat er bij Haagse jongeren speelt.
De trotse finalisten van de wedstrijd voor Jonge Stadsdichter bij elkaar
De trotse finalisten van de wedstrijd voor Jonge Stadsdichter bij elkaar © gemeente Den Haag
Adelina krijgt dit jaar het woord bij belangrijke en actuele gebeurtenissen in Den Haag. De bedoeling is dat zij op die manier kinderen en jongeren inspireert om meer bezig te zijn met taal. Ook kan ze zorgen voor 'verbinding in de stad', is de gedachte.
De jonge stadsdichter belooft de rest van het jaar vaak van zich te laten horen, onder meer via de websites van de bibliotheek, het Huis van Gedichten en via Instagram: @jongestadsdichter070.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!