Haagse wethouder moet naar Wassenaar om de buren toe te spreken over bouw op ANWB-terrein

Het hoofdkantoor van de ANWB in Wassenaar
Het hoofdkantoor van de ANWB in Wassenaar © ANWB
DEN HAAG - Wethouder Robert van Asten (D66, Stedelijke Ontwikkeling) moet dinsdag namens de gemeenteraad naar Wassenaar om daar te spreken over het nieuwbouwproject op de plek van het huidige ANWB-hoofdkantoor. De Haagse wil dat hij daar een verzoek overbrengt aan de collega's van de buurgemeente om pas op de plaats te maken met nieuwbouw aan de grens van Benoordenhout. 'Het is nu of nooit', zegt VVD-raadslid Rutger de Ridder.
De gemeenteraad heeft de wethouder gevraagd om 'de bezwaren over de hoogte, verkeersafwikkeling en bewonersbetrokkenheid opnieuw en in persoon namens de gemeenteraad van Den Haag onder de aandacht te brengen.' De oproep kwam tot stand door een motie van de VVD, Hart voor Den Haag en de PVV die met een krappe meerderheid is aangenomen.
Wassenaar spreekt volgende week dinsdag over een bestemmingsplan voor het gebied op het ANWB-terrein. Hoewel het grondgebied van de buurgemeente is, wordt het omringd door het Benoordenhout. Maar door deze constructie hebben Haagse omwonenden amper iets te zeggen over de nieuwbouw die hier moet komen.

'Pauzeknop'

Omwonenden vrezen het nieuwbouwproject op het terrein. 'Het is in een zekere wanhoop dat wij ons tot u richten', zegt omwonende Susan Cohen Jehoram. 'Wassenaar luistert niet naar de omwonenden van het gebied die allemaal Hagenezen zijn, zij luistert alleen naar de eigen inwoners. Maar die wonen acht kilometer verderop.'
Hoewel het bouwplan ook aangevochten kan worden, willen de omwonenden dit voorkomen. 'Wij zijn niet uit op polarisatie', zegt Cohen Jehoram. 'Naar de rechter gaan betekent wachten, onzekerheid, leegstand en verloedering.' Zij vragen Wassenaar om pas op de plaats te maken. 'Druk nu op die pauzeknop. Neem de tijd en neem de ruimte.'

Uitstellen

Ook het CDA wil Wassenaar oproepen om een beslissing over het bestemmingsplan uit te stellen. 'De huidige plannen passen niet bij de wijken van Den Haag', zegt raadslid Hinke de Groot. 'Er liggen goede alternatieve plannen van de bewoners van Benoordenhout die recht doen aan de omgeving en de dringende nood voor meer woningen. Maar dan moet Wassenaar wel de tijd nemen om deze plannen serieus te nemen en goed te bestuderen.'
De VVD deelt dit idee en deed daarom de oproep om de wethouder te laten inspreken bij de gemeenteraadsvergadering. Hoewel het stadsdeel Haagse Hout ook een eigen wethouder heeft, namelijk Robert Barker (PvdD), doet raadslid De Ridder de oproep aan Van Asten 'omdat hij vanwege stadsontwikkeling hier veel mee te maken heeft. Maar ze mogen ook met zijn tweeën gaan. Of van mijn part met het hele college', aldus De Ridder.

Weerstand

De voorstellen van het CDA en de VVD stuiten op weerstand in de raadzaal. De discussie was te vergelijken met het debat dat ontstond in de Tweede Kamer toen de VVD een oproep deed om de spreidingswet uit te stellen. 'De gemeenteraad van Wassenaar gaat toch over haar eigen agenda', vraagt GroenLinks-raadslid Isabel Bos. 'Dat is toch niet aan dit college of het college van Wassenaar?'
Ook de PvdA verbaast zich over de oproep. 'Wat zou mevrouw De Groot ervan vinden als een andere gemeente verzoeken bij ons zou neerleggen om onze agenda aan te passen', vraagt raadslid Samir Ahraui. De Groot antwoordt dat zij alleen een verzoek indienen in Wassenaar. 'Het is niet zo dat ik de agenda van de gemeente Wassenaar aan het aanpassen ben', aldus het CDA-raadslid.

In de bus

Hoewel de partijen het oneens zijn over de mate waarin een gemeente een andere gemeente op deze manier kan aanspreken, leidt de discussie over de inspraak ook tot humor in de raad. Wanneer Bos vraagt waarom de wethouder moet inspreken en niet een vertegenwoordiger van de raad, antwoordt De Ridder dat 'de wethouder het gezag heeft namens de raad om dat gesprek te voeren.' 'En in tegenstelling tot de GroenLinks-fractie heeft de VVD een ongelofelijk goed vertrouwen in deze wethouder', voegt De Ridder daar gekscherend aan toe.
Dan gaan we met z'n allen met een bus om de wethouder te steunen - Rutger de Ridder
Daaraan toegevoegd zegt het VVD-raadslid alles in te willen zetten om de bewoners een hart onder de riem te steken. 'Het is nu of nooit. En als het de wethouder steunt, gaan we met de hele gemeenteraad met een bus mee om hem te steunen. Ik ben bereid.' Partij voor de Dieren-raadslid Leonie Gerritsen schiet na het horen hiervan luid in de lach. Carlos Martinez van Andel biedt na het horen hiervan ook direct de groen-gele bus van Hart voor Den Haag aan om de raadsleden te vervoeren.

Annexatie

Wanneer De Ridder laat vallen dat annexatie van het gebied ook een optie is, maar dat het proces al vergevorderd is, beginnen de raadsleden bij Hart voor Den Haag in hun papieren te duiken. Daar wordt een motie van een jaar geleden afgestoft.
Het is aan Martinez van Andel om de motie in te dienen. 'Volhardend in ons partijstandpunt heb ik een motie', aldus het raadslid. 'Het ANWB-terrein moet worden toegevoegd aan Den Haag.' De motie werd eerder ingediend naar aanleiding van de VVD-campagne tijdens de verkiezingen waarbij Hart voor Den Haag citaten van deze campagne had verwerkt in de motie. Deze citaten zijn nu geschrapt.

Reisleider

Wethouder Van Asten ziet in eerste instantie de humor wel in van een busreis richting Wassenaar. 'Ik ben ik een grijs verleden nog reisleider geweest', zegt de wethouder. 'Dus ik heb waarschijnlijk nog wel T-shirts in de kast liggen. Ik weet alleen niet of ze nog passen.'
Van Asten is echter niet eens met de oproep. 'Je moet ieders autoriteit op eigen grondgebied respecteren, want anders kom je op gevaarlijk terrein terecht', aldus Van Asten. 'Ik maak liever gebruik van de gesprekken die ik heb met mijn Wassenaarse collega. Maar als de motie wordt aangenomen, gaan wij die uitvoeren.'
Met 23 stemmen voor en 22 tegen ziet er nu naar uit dat de wethouder zich aan zijn woord moet houden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!