Honderden demonstranten bij Vredespaleis, veel politie op de been

Mensen hebben borden en vlaggen bij zich
Mensen hebben borden en vlaggen bij zich © ANP
DEN HAAG - Een paar honderd mensen zijn vrijdagmiddag aanwezig bij de twee demonstraties bij het Vredespaleis in Den Haag. Circa tweehonderd mensen nemen vanaf 12.30 uur deel aan de demonstratie om steun te betuigen aan de Israëliërs. Daarnaast heeft zich een ongeveer even groot aantal mensen verzameld om de Palestijnen te steunen.
Het Internationaal Gerechtshof komt vrijdagmiddag met een tussenuitspraak in de door Zuid-Afrika aangespannen zaak tegen Israël. Zuid-Afrika beschuldigt Israël van genocide bij de militaire operatie in de Gazastrook.
De beide demonstraties zijn zo'n 200 meter uit elkaar, beide in de buurt van het Vredespaleis, waar het Internationaal Gerechtshof is gevestigd. Er is veel politie aanwezig, onder meer te paard. Er is ook veel buitenlandse media naar het Vredespaleis gekomen voor het tussenvonnis. Voor het gebouw staan tientallen cameraploegen opgesteld.

Borden en vlaggen

De demonstranten die Israël steunen, hebben Israëlische en Nederlandse vlaggen bij zich. Ook staat er een videoscherm, waarop beelden worden afgespeeld van de aanval van Hamas op Israël in oktober. Op borden staat onder meer 'Bring them home now', verwijzend naar de door Hamas bij de aanval op Israël in oktober ontvoerde mensen.
Bij de ingang van het Vredespaleis, iets verderop, staan de pro-Palestina-demonstranten. Zij hebben borden bij zich met daarop teksten als 'Een smet op ons collectief geweten kinderkerkhof Gaza' en 'Justice for Palestinians'.
Bij de eerdere zittingen in de zaak tegen Israël waren ook al honderden demonstranten en veel politie op de been rondom het Vredespaleis aan het Carnegieplein.
Twee weken geleden moest de politie nog ingrijpen om de twee groepen demonstranten uit elkaar te houden. Dat gebeurde onder meer met paarden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!