'We willen een statement à la Westland', extra raad in Den Haag over asielopvang

Asielzoekers komen aan bij het NH Hotel op Kijkduin
Asielzoekers komen aan bij het NH Hotel op Kijkduin © ANP
DEN HAAG - Hart voor Den Haag trommelt de 45 raadsleden in de Haagse gemeenteraad op voor een extra raadsvergadering over de vluchtelingenopvang. De grootste partij van de stad heeft met negen zetels het recht om een raadsvergadering uit te schrijven en heeft dit middel ingezet om te debatteren over de gevolgen van de spreidingswet. 'We willen een statement à la Westland', zegt Hart voor Den Haag-raadslid Rita Verdonk.
Een meerderheid van de gemeenteraad van Westland liet er begin deze week geen misverstand over bestaan. Westland is niet van plan om de spreidingswet, die gemeenten verplicht asielzoekers op te vangen, uit te voeren. 'We laten ons niks opleggen', zei Remmert Keizer van GemeenteBelang Westland.
De uitspraak inspireerde Hart voor Den Haag om ook de Haagse gemeenteraad op te roepen om kleur te bekennen, maar de partij kreeg donderdag de handen niet op elkaar voor een interpellatiedebat over migratie en vluchtelingenopvang tijdens de reguliere raadsvergadering. Verdonk vindt dat 'bizar' en gooit het daarom over een andere boeg: een extra raadsvergadering beleggen. Daar zijn negen zetels voor nodig. 'En laten wij die nu net hebben', aldus Verdonk.
Voor het beleggen van een extra raadsvergadering is een vijfde van de raadszetels nodig, in dit geval dus negen van de 45. Vervolgens is het noodzakelijk dat bij aanvang van de vergadering een quorum, een minimaal aantal raadsleden, aanwezig is om de vergadering rechtsgeldig te maken. In Den Haag kan daarom een raadsvergadering pas openen als er 23 raadsleden aanwezig zijn: de helft plus één.
Verdonk: 'Hart voor Den Haag wil een voorbeeld nemen aan het heldere statement van Westland en ervoor zorgen dat Den Haag zich ook tégen het uitvoeren van de spreidingswet uitspreekt. De gemeente Den Haag moet daardoor volgend jaar 2499 opvangplekken hebben voor asielzoekers, maar we bepalen zelf wel wat we doen met onze ruimte. Er is hier gewoon geen plek meer.'
De VVD is verbaasd over de stap van Hart voor Den Haag. Volgens VVD-fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg is een extra raadsvergadering op dit moment niet nodig, omdat er over twee weken al een debat in een commissievergadering gepland staat over de vluchtelingenopvang.

Overvolle agenda's

'De opvang van onder andere asielzoekers is een belangrijk onderwerp voor de stad en daarom heeft de Haagse VVD al een debat geïnitieerd samen met Hart voor Den Haag', zegt Van Basten Batenburg. 'Een extra raad is gezien het al geplande uitgebreide commissiedebat nu nog niet nodig. Dat is een onnodige aanslag op de toch al overvolle agenda's. We klagen allemaal over de lange en vele vergaderingen, maar we doen het onszelf aan.'
CDA-fractievoorzitter Kavish Partiman vindt het uitroepen van een extra raadsvergadering 'een zwaar middel'. 'Ik zie niet in wat de toegevoegde waarde daarvan is, want het debat kan ook eerst in een commissievergadering gevoerd worden', reageert hij. 'Maar Hart voor Den Haag kan nou eenmaal met negen zetels de raad bijeen roepen en het is altijd goed om ergens over te praten.' Dat vindt ook D66-fractievoorzitter Marieke van Doorn. 'Er is veel te bespreken over dit onderwerp', zegt zij.

Knetterrechts populisme

PvdA-raadslid Samir Ahraui is niet te spreken over de extra raadsvergadering. 'Het is idioterie en knetterrechts populisme om een debat te voeren over het wel of niet voldoen aan wetgeving', zegt hij. 'Den Haag heeft laten zien op goede wijze, samen met bewoners, in staat te zijn om mensen in nood op te vangen. Die verantwoordelijk hebben wij genomen en blijven wij nemen.'
Hart voor Den Haag wil naast de spreidingswet ook debatteren over het advies van de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050. Die concludeerde onlangs dat het noodzakelijk is om de migratie te matigen en de beperkte ruimte beter te verdelen.

Burgemeester Van Zanen

Wanneer de extra raadsvergadering wordt gehouden is nog niet duidelijk. Het is aan burgemeester Jan van Zanen om een datum te bepalen. Volgens een woordvoerder op het stadhuis gebeurt dat pas na het weekend.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!