Dit is waarom er al weken water uit de grond komt op deze kruising

Op de kruising van de Leyweg en de Florence Nightingaleweg komt al weken water uit de grond
Op de kruising van de Leyweg en de Florence Nightingaleweg komt al weken water uit de grond © Martijn Plugge
DEN HAAG - Op de kruising van de Leyweg en de Florence Nightingaleweg komt al weken water uit de grond. Zo verdwijnen duizenden liters water in de put. Maar waar komt al dat water vandaan?
De boosdoener blijkt een transportleiding van Dunea. Dat vertelt een woordvoerder van het waterbedrijf. Maar waar het lek exact zit en hoe dat is veroorzaakt, is nog onbekend. 'Dat kan pas worden vastgesteld als de buis vrij gegraven is.'
En dat kan nog wel even duren. In de omgeving van het lek zit namelijk niet alleen veel auto- en fietsverkeer, maar liggen ook nog eens veel kabels en leidingen. 'Hier moet het nodige met diverse instanties en nutsbedrijven worden afgestemd. Daarnaast moeten de busbaan en het fietspad worden afgezet, dus er wordt ook gewerkt aan een passend verkeersplan.'
Volgens de woordvoerder zijn de voorbereiding dusdanig groot dat de reparatiewerkzaamheden waarschijnlijk pas medio februari kunnen beginnen. Tot die tijd moeten voetgangers op de Leyweg dus oppassen voor natte voeten.
Het water komt tussen de straatstenen omhoog
Het water komt tussen de straatstenen omhoog © Martijn Plugge

Twee keer in korte tijd

Het is de tweede keer in korte tijd dat er water uit de grond komt op de Leyweg. In december werd tijdens werkzaamheden een waterleiding geraakt ter hoogte van de Veenendaalkade, vlakbij de huidige lekkage. Daardoor kwamen zo'n 150 tot 200 huishoudens zonder water te zitten en spoot er een straal water metershoog de lucht in. Of de huidige lekkage daarmee te maken heeft, is onbekend.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!