Wel of (nog) geen huizen naast ANWB-kantoor? Gemeenteraad hakt knoop door

Het ANWB-gebouw
Het ANWB-gebouw © ANP
DEN HAAG - 'Een ronduit slecht plan', menen bewoners van de wijk Benoordenhout. 'Broodnodige woningen', verdedigt de gemeente Wassenaar. Na jaren soebatten neemt de gemeenteraad van Wassenaar dinsdagavond een besluit: willen ze door met de bouwplannen op het ANWB-terrein, of is er toch te veel onduidelijk en moet de wethouder terug naar de tekentafel?
De bouwplannen hebben al best wat voeten in de aarde gehad, nog voor de eerste paal in de grond is gegaan. Omwonenden op grondgebied van Den Haag zijn vooral ongerust en boos, zij voelen zich niet serieus genomen.
Het meest opvallende aan dit bouwplan is dat vooral deze bewoners last hebben van de plannen voor 425 woningen op de historische plek. Maar controle over de bouwplannen hebben ze niet. Het historische ANWB-gebouw ligt namelijk op gemeentegrond van Wassenaar.
De woontorens op het ANWB-terrein kunnen tot vijftig meter hoog worden
De woontorens op het ANWB-terrein kunnen tot vijftig meter hoog worden © Bouwgroep ABB
Wat is dan precies de bedoeling? De gemeente Wassenaar heeft al jaren plannen om te bouwen op het terrein. Al in 2018 ontstonden de eerste ideeën. Als in 2021 de ANWB aankondigt te willen verhuizen naar Den Haag, komen de Wassenaarse bouwplannen in een stroomversnelling. Het idee is dat er woontorens moeten verrijzen van 47 meter hoog, met maximaal 530 woningen, waarvan een kwart sociale huur.
In december meldde de gemeente Wassenaar nog dat er een 'uitgebreid participatietraject' is doorlopen. Maar, in dat participatietraject stuitte de plannen vervolgens op kritiek van bewoners uit Benoordenhout. Wassenaar wilde eerst 530 woningen bouwen, dat werden er - mede door de geleverde kritiek - 425.

Ook kritiek in Haagse raad

Die kritiek, die overigens nog steeds leeft, bleef niet onopgemerkt in de Haagse gemeenteraad. Daar werd de afgelopen jaren meermaals geopperd om het terrein te annexeren. Hart voor Den Haag pleitte voor een 'grenscorrectie', maar zover kwam het niet. Dat plan kreeg geen meerderheid.
En ook vorige week werd er nog een oproep gedaan aan wethouder Robert van Asten (D66, Wonen). Hem werd gevraagd of hij toch niet een poging kan doen om de belangen van de Haagse bewoners te verdedigen, waar hij ook toe bereid was. Zodoende ging hij afgelopen vrijdag nog in gesprek met de Wassenaarse wethouder Ritske Bloemendaal (D66, Wonen). Ook om aan te geven dat hij niet blij was met de reactie op de bezwaren van Den Haag. De uitkomst van die gesprekken is niet duidelijk.

Wijkbijeenkomst

Ondertussen lobbyen de bewoners verder. Zo was er vorige week nog een wijkbijeenkomst waar ook wethouder Bloemendaal uit Wassenaar bij was. Ook leden van de Haagse en Wassenaarse raad werden uitgenodigd. Daarnaast spraken de bewoners van Benoordenhout in bij een commissievergadering over de plannen.
Die avond blijkt dat raadsleden uit Wassenaar problemen hebben met de hoogte van de te bouwen woontorens, na de zorgen van de bewoners te hebben gehoord. De raadsleden stelden dan ook vragen aan wethouder Bloemendaal: 'We hebben wel die 47 meter eerder bepaald in 2021, maar wat gebeurt er als we toch lager gaan, wat betekent dat voor het proces?', vroeg PvdA-raadslid Van Smirren zich af.

Besluit komt dichterbij

En hij kreeg bijval van andere raadsleden. Die hadden vragen over de hoogte en hoe de bouwplannen zijn vormgegeven. Verder willen zij weten wat zij nog kunnen doen aan de plannen. De consensus is daarom dat er nog wat antwoorden nodig zijn, voordat er definitief wordt besloten over de bouwplannen.
De wethouder kon tijdens die commissievergadering echter niet alle antwoorden geven op de gestelde vragen. Die antwoorden gaat de gemeenteraad naar alle waarschijnlijkheid op dinsdagavond krijgen. Dan moet duidelijk worden wat er precies gaat gebeuren met het ANWB-terrein aan de Wassenaarseweg.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!