Rechter verklaart Koorenhuis failliet

Het personeel van het Koorenhuis had eerder al klachten over de directeur
Het personeel van het Koorenhuis had eerder al klachten over de directeur © Den Haag FM
DEN HAAG - De stichting achter het Koorenhuis en Concordia, Stichting &CC, is failliet. Dat heeft de rechtbank woensdag bekend gemaakt. De stichting kampt met grote financiële tekorten sinds 2022.
Dinsdag heeft de rechter Stichting &CC failliet verklaard. Naar aanleiding van de uitspraak van de rechter is het personeel dinsdagmiddag ook medegedeeld dat de stichting failliet is. Dat melden verschillende bronnen aan Den Haag FM. Tijdens de bijeenkomst is verteld dat er vorige week een faillissementsaanvraag is gedaan en dat een curator is ingeschakeld.
Uit de jaarcijfers bleek eerder al dat de stichting in de rode cijfers zat. Het boekjaar 2022 sloot &CC af met een tekort van 380.000 euro. 'Het bestuur van de stichting onderkent deze situatie en heeft maatregelen genomen om deze situatie het hoofd te bieden', schreef het bestuur in de jaarrekening van 2022. Uit het faillissement blijkt dat de financiële situatie niet is verbeterd in het afgelopen jaar.

Verziekte werksfeer

Het gaat al langer slecht binnen het Koorenhuis. Naast de financiële problemen klagen (oud-)medewerkers en zzp'ers over het handelen van de tijdelijke directeur, Duncan Peltenburg. Hij nam begin vorig jaar het bestuur van het Koorenhuis over toen de oud-directeur naar de Stadsschouwburg in Utrecht ging.
De (oud-)medewerkers spreken over een 'verziekte werksfeer' in het gebouw sinds het aantreden van Peltenburg. Volgens bronnen zorgde de rode cijfers ervoor dat de interim-directeur 'op jacht ging naar de plekken waar het geld uitliep' en voelde dit als een 'heksenjacht.' Ook verharde het contact tussen de directeur en de medewerkers en escaleerde gesprekken geregeld met 'krachttermen en verwijten.'

'Zwaar klote'

Begin deze week heeft de Haagse Stadspartij nog vragen gesteld over de situatie bij het Koorenhuis. 'Wij willen weten hoe dit is ontstaan, of het college hiervan wist en welke maatregelen zijn getroffen', zegt fractievertegenwoordiger Tim de Boer. 'We willen daarnaast weten hoe de huidige directeur aan zijn baan is gekomen en of hij wel de juiste persoon was om zo'n instituut te leiden.'
Het faillissement komt als een klap voor De Boer. 'Het is zwaar klote dat deze plek faillissement moet aanvragen', zegt De Boer. 'In de eerste plaats voor het personeel en in de tweede plaats voor de stad.' Hij roept het stadsbestuur op om snel maatregelen te treffen. 'Het college moet nu heel snel met een brief en een concreet plan komen.'

Toekomst onzeker

Het is nog onduidelijk wat het faillissement betekent voor het Koorenhuis en de huurders van de zalen. Op dit moment wordt er binnen de stichting gekeken of de deuren moeten sluiten per 1 februari of dat het gebouw open blijft.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!